Pe de alta parte, „la nivelul bugetului de stat, din care sunt finantate ministerele si celelalte institutii publice din administratia centrala si unde Guvernul a putut interveni in mod direct, s-a inregistrat o diminuare a cheltuielilor cu bunurile si serviciile cu 3,5% (in cifre nominale acestea fiind de 1,11 mld. lei in primele patru luni ale anului 2010 fata de 1,15 mld. lei in aceeasi perioada a anului 2009)”, se precizeaza in comunicatul ministerului.
Totodata, la nivelul institutiilor finantate integral din venituri proprii din administratia centrala, s-a inregistrat o diminuare a cheltuielilor cu 5% (in cifre nominale acestea fiind de circa 1,6 mld. lei in primele patru luni ale anului 2010 fata de 1,7 mld. lei in aceeasi perioada a anului 2009).
La nivelul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate s-a inregistrat o crestere cu 2,7% (in cifre nominale acestea fiind de 4,57 mld. lei in primele patru luni ale anului 2010 fata de 4,4 mld. lei in aceeasi perioada a anului 2009), aceasta crestere fiind necesara indeosebi pentru plata de medicamente si servicii medicale.
La nivelul bugetelor locale, s-a inregistrat o crestere cu 13,5% (in cifre nominale acestea fiind de 3,3 mld. lei in primele patru luni ale anului 2010 fata de 2,9 mld. lei in aceeasi perioada a anului 2009), se mai mentioneaza in comunicat.
Pentru intarirea disciplinei financiare, la nivelul autoritatilor locale a fost elaborat de catre Ministerul Administratiei si Internelor impreuna cu Ministerul Finantelor Publice un proiect de lege pentru modificarea Legii finantelor publice locale nr. 273/2006, proiect care urmeaza a fi analizat de catre Guvern si transmis la Parlament in perioada imediat urmatoare.