Conditia pentru ca banii de la FMI sa ajunga in Romania este implementarea masurilor anuntate pana la 20 iunie.
Vladescu a confirmat deficitul de 6,8% negociat cu FMI, precizand ca ajustarea necesara pentru a atinge aceasta tinta nu se putea face prin reducerea altor tipuri de cheltuieli decat cele bugetare si in nici un caz pe cheltuielile de capital.
In conditiile in care s-ar fi optat pentru majorarea TVA-ului si a cotei unice, sectorul privat ar fi platit in continuare, desi aici a existat o ajutare majora in 2009, in timp ce bugetarii ar fi platit doar o mica parte.
Salariile bugetarilor vor fi reduse uniform cu 25%, iar pana la finele anului va fi elaborat un nou sistem de salarizare care va include trepte de salarizare fara discrepante majore intre domenii si cu o reducere a raportului intre cel mai mic si cel mai mare salariu, potrivit Mediafax.
„In acest moment, singura masura pe care o vom introduce este aceea de reducere uniforma cu 25% a tuturor salariilor in sectorul bugetar. In plus, si in aceasta scrisoare de intentie cu FMI am specificat ca pana la sfarstiul anului 2010 vom avea un nou sistem de salarizare a personalului din sectorul bugetar, iar acest sistem de salarizare va tine cont de treptele pe care fiecare angajat in sectorul bugetar va trebui sa se aseze. Aceste trepte vor fi egale – indiferent daca acel angajat este intr-o primarie sau intr-o zona de administratie centrala – daca responsabilitatea este egala, si fara discrepante majore intre sectoare, lucru care astazi nu este rezolvat”, a declarat ministrul Finantelor”.
„Ceea ce s-a acceptat este cea mai buna solutie pentru toti cetatenii romani”, a conchis Vladescu.