Investigatia vizeaza alocarea de catre Ministerul Finantelor, in 22 decembrie 2006, a sumei de 500 milioane de lei, reprezentand majorarea capitalului social al CEC cu 5 milioane de actiuni, la o valoare nominala de 100 lei. Capitalul social al CEC a crescut astfel de la 149,7 milioane lei la 649,7 milioane lei. Institutia a confirmat majorarea capitalului la 3 ianuarie 2007.
Infuzia de capital a fost prima dupa 1989, majorarea capitalului social si a fondurilor proprii din anii anteriori fiind realizate exclusiv prin reevaluarea patrimoniului si prin capitalizarea unei parti a profitului.
Conform Executivului, banii proveneau din sumele incasate din privatizare, sume care sunt incluse la bugetul general consolidat.
Infuzie de capital sau ajutor de stat pentru CEC?
Infuzia de capital primita de CEC din partea Ministerului Finantelor face obiectul unor discutii intre autoritatile romane si Comisia Europeana pe tema ajutorului de stat, a declarat Sebastian Vladescu.
„Este un alt caz pe care il discutam cu Comisia Europeana. Comisia va stabili daca a fost sau nu ajutor de stat. Noi nu credem ca a fost”, a explicat Vladescu.
O pozitie similara a fost prezentata, recent, si de Consiliul Concurentei. „Majorarea de capital prin reevaluarea patrimoniului nu implica renuntarea la venituri cuvenite bugetului de stat si prin urmare nu reprezinta ajutor de stat”, precizeaza un comunicat al Consiliului. „De asemenea, capitalizarea unei parti a profitului nu implica elemente de ajutor de stat decat in situatia in care statul renunta la dividendele cuvenite bugetului de stat. Renuntarea la dividende exclude orice elemente de ajutor daca statul se comporta precum un investitor privat prudent”, mai mentioneaza comunicatul Consiliului Concurentei.