„Orice analiza in jur de 1% poate fi luata in considerare. Cresterea economica de 1,3% poate fi atinsa de Romania, daca pietele internationale nu se tulbura”, a spus Vladescu, citat de Mediafax.
El s-a aratat de acord cu opiniile ca economia Romaniei nu poate creste autonom si ca este legata de evolutiile globale, in principal din Europa, si ale partenerilor comerciali traditionali.
„Trebuie sa fim atenti la ce se intampla in jurul nostru. Romania va putea sa creasca solid abia cand partenerii nostri comerciali, in special Europa, vor iesi din criza. Sunt doar semne. Dar pana la capatul drumului mai este mult”, a mai spus Vladescu.
Pe de alta parte, el sustine ca exista semne ca Romania a inceput sa functioneze mai bine decat anul trecut, in special in industrie si exporturi, ceea ce reprezinta o dovada ca politicile promovate de guvern si Banca Nationala au inceput sa isi arate efectele.
In aceste conditii, ministrul Finantelor spera ca fluxurile de capital, „absolut vitale” pentru revenirea economiei, vor reincepe sa creasca.
„In afara de plata datoriilor pe anul trecut, eliberarea de resurse pentru investitii in infrastructura, educatie si sanatate va permite ca din acest an si mult mai substantial in anii urmatorii, cand vom avea un plus de fonduri structurale atrase, Romania sa isi accelereze cresterea economica”, a mai spus Vladescu.
Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acest an.
Executivul ia in calcul, intr-un scenariu de risc prezentat in programul de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, o crestere economica de doar 0,2% pentru 2010.
Economia s-a contractat anul trecut cu 7,1%, dupa ce in 2008 a crescut cu un procentaj similar.