Ministrul Finantelor a intervenit atunci cand, in urma unei intrevederi a premierului cu reprezentantii uniunilor de creatori, ziarista i-a cerut presedintelui Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, explicatii mai clare privind modalitatea de declarare a veniturilor din drepturi de autor.
Vladescu a intrebat-o in mod ironic pe ziarista daca este sculptor, scriitor sau poet, iar cand aceasta i-a raspuns ca e jurnalist, ministrul Finantelor a spus ca e nevoie de clarificarea modalitatii de plata pentru munca prestata de aceasta.
„Este de vazut daca dumneavostra sunteti platita in mod corect pe drepturi de autor sau daca modalitatea in care dumneavoastra sunteti platita este o formula de evaziune fiscala”, a atentionat-o Vladescu pe ziarista.
Vladescu a spus, in context, ca, in urma discutiilor cu reprezentantii uniunilor de creatori, nu pot exista in Romania 500.000 de creatori care sunt obligati sa isi depuna declaratii de venituri conform noilor reglementari fiscale. El a fost sustinut in afirmatiile sale de presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, care a spus ca pana in prezent exista 200.000 de astfel de declaratii care fac obiectul noilor prevederi.
Sebastian Vladescu a precizat ca nu fost inca la niciunul din ghiseele unde trebuie depuse declaratii pentru veniturile din activitati independente, dar a apreciat ca nu poate fi vorba decat despre probleme punctuale, care vor fi rezolvate in timp.
„In acest moment incercam sa punem ordine intr-o zona in care s-a facut evaziune fiscala pe piata muncii si faptul ca dumneavoastra sustineti ca ceea ce incercam noi sa facem este gresit, este in neregula! Lupta cu evaziunea fiscala este ceva care ne dorim cu totii, inclusiv pe piata muncii. Incercam sa punem ordine!”, a spus Vladescu.
El a spus ca daca a existat o eroare la un ghiseu si s-a publicat un cont gresit, atunci aceasta va fi corectata.
„Nu este un capat de tara ca ati gasit un ghiseu unde a fost o eroare. In aceasta luna, care este prima luna de aplicare, toate aceste lucruri mai complicate vor fi corectate, pentru ca e un proces. In mod normal ar trebui sa fie cateva mii de oameni, nu cateva sute de mii de oameni, cum spuneti dumneavoastra”, a adaugat Valdescu.
„Aceste sute de mii de oameni ar trebui sa treaca pe modalitatile corecte de plata, care inseamna ca pentru munca care se presteaza in anumite domenii sa fie contract de munca, iar pentru cei care presteaza activitati independente sa fie formula de activitate independenta”, le-a explicat Vladescu ziaristilor de la Guvern.
Ulterior, Vladescu i-a spus presedintelui Casei Nationale de Pensii, pe un ton mai jos, ignorand microfoanele presei: „N-avem nicio sansa sa explicam!”.
Ministrul Finantelor a fost sustinut si de senatorul PDL Radu Alexandru, care i-a rugat pe ziaristi sa nu deturneze sensul intalnirii cu reprezentantii uniunilor de creatori si le-a recomandat sa poarte o astfel de „discutie privata” la Casa de Pensii sau la Ministerul de Finante.
La randul sau, presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, a spus ca, din ceea ce a vazut pe posturile de televiziune, a tras concluzia ca ziaristii nu au citit noile prevederi fiscale.
Premierul Emil Boc a fost singurul care nu s-a aratat deranjat de schimbul de replici dintre ziaristi si ministrul Finantelor Publice.
„Ne simtim ca acasa pentru ca noi zilnic suntem in dezbateri de acest gen. Consider ca e binevenita orice dezbatere pe marginea acestui subiect”, a afirmat primul-ministru.