„Este nevoie de finantare si una din surse este si finantarea externa. Romania nu se poate finanta, in mod constant, numai de pe piata interna, deci face parte din programul de finantare, nu este nicio nevoie suplimentara sau in afara programului de finantare stabilit pe anul 2010”, a spus Vladescu, miercuri, la Parlament, raspunzand la intrebarea de ce este nevoie de un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri.
El a mai aratat ca Romania se imprumuta in mod constant si faptul ca se imprumuta pe piata interna sau externa nu inseamna decat o diversificare a pietelor, relateaza Mediafax.
Vladescu a apreciat ca „nu este absolut nimic special” la acest imprumut.
„Ne imprumutam si pe pietele externe pentru a finanta deficitul bugetar. Este nevoie de imprumut pentru a finanta deficitul bugetar si pentru diversificarea pietelor”, a adaugat Vladescu.
Ministrul a declarat, marti, ca Romania intentioneaza sa emita eurobonduri in valoare de 1 miliard de euro, iar termenul avut in vedere este primul trimestru.
Romania va emite, mai mult ca sigur, euroobligatiuni in 2010, in suma de 1,5 miliarde euro, operatiune care va fi probabil un succes, in conditiile in care statul nu se mai poate baza exclusiv pe resursa interna pentru finantarea deficitului bugetar, declara, la jumatatea lunii decembrie, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
La inceputul lui septembrie 2009, Ministerul Finantelor estima ca va lansa in perioada 1 octombrie – 15 octombrie o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsa intre 500 de milioane euro si 1,5 miliarde euro, cu o maturitate intre 5 si 10 ani.
Institutia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank si HSBC Bank pentru intermedierea vanzarii de euroobligatiuni, dar caderea Guvernului Boc a obligat Finantele sa amane imprumutul extern.
In noiembrie, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi declara ca emisiunea de eurobonduri va fi lansata in 2010.