Secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi a declarat ca la emisiunea de eurobonduri, cele mai multe fonduri au fost plasate de investitori din Germania si Austria, cu peste 30% din total, care au fost urmate de Marea Britanie, aproximativ 23,7%.
Fondurile de investitii au cumparat 46,5% din emisiune, sistemul bancar – 18,7%, iar companiile de asigurari – 15%.
Vladescu a precizat ca Romania este gata sa testeze pietele, si ar putea sa faca o noua emisiune, in functie de conditiile oferite.
Romania se va imprumuta tot in euro
Ministerul Finantelor Publice are ca strategie de trezorerie finantarea de pe pietele externe in principal in moneda europeana, avand in vedere obiectivul Romaniei de aderare la euro in 2015, potrivit lui Dragoi.
„Foarte multe tari din zona s-au imprumutat in dolari, dar aveau un plan de emisiuni si o prezenta pe pietele internationale mult mai mare decat Romania. Era important pentru noi, ca dupa doi ani de absenta de pe pietele internationale, sa iesim pe pietele europene. Ne uitam la targetul de a adera la euro in 2015 si incercam in strategia noastra de trezorerie sa ramanem pe euro”, a spus, intr-o conferinta de presa, Dragoi.
Romania a imprumutat, joia trecuta, 1 miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicandu-se la 4,9 miliarde euro. Bondurile romanesti au o valoare nominala unitara de 1.000 de euro si au fost vandute cu un discount de 0,75 puncte.