„Nu luam in considerare in acest moment modificarea sistemului de taxe si impozite”, a spus Vladescu, citat de Mediafax.
Intrebat daca nu se contrazice astfel cu afirmatiile sale anterioare, ministrul a raspuns negativ si a insistat ca el se refera la momentul actual.
„Nu ma contrazic, dumneavoastra ma contraziceti. Eu spun ca in acest moment nu luam in considerare modificarea sistmului de taxe si impozite”, a spus Vladescu.
Intrebat in continuare daca unul dintre scenariile pentru anul viitor ar putea fi majorarea cotei unice, Vladescu a raspuns ca Ministerul Finantelor lucreaza intotdeauna cu multe scenarii.
„Daca este sa discutam despre scenarii, am spus-o intotodeauna ca Ministerul Finantelor intotdeauna lucreaza cu multe scenarii. Scenariul final care va fi implementat va fi cel care va fi decis impreuna cu partenerii nostri internationali si de catre puterea politica, dar in acest moment nu exista un scenariu de majorare a taxelor si impozitelor”, a precizat ministrul.
In ceea ce priveste noile previziuni privind datele macroeconomice, Vladescu a mentionat ca se va realiza o rectificare bugetara impreuna cu oficialii institutiilor financiare internationale si ca deficitul bugetar va fi la finele acestui an de 6,8% din PIB.
„Indicatorii macro-economici vor fi tema de discutie, fiecare dintre parti are niste evaluari. Va ramane sa vedem care sunt evaluarile finale, vom agrea impreuna rectificarea bugetara. Ceea ce va pot spune este ca deficitul bugetar va fi de 6,8”, a spus Vladescu.
El a precizat totodata ca normele de aplicare a modificarilor decise recent de Guvern la Codul Fiscal, prin care a fost extinsa baza de impozitare, vor fi adoptate saptamana viitoare de Executiv.
In perioada 26 iulie – 4 august reprezentanti ai FMI si ai Comisiei Europene se vor afla la Bucuresti pentru o noua revizuire a programului multilateral de asistenta financiara.
Ministrul Finantelor a sustinut recent ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA.
Ulterior, premierul Emil Boc a declarat ca Vladescu nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice si a impozitarii progresive, care nu a fost analizata si aprobata in Guvern, si a interzis ministrilor sa mai introduca in discutia publica subiecte care nu au avizul Executivului.
La sfarsitul saptamanii trecute, premierul a anuntat ca impozitul minim va fi eliminat in aceasta toamna, iar cota unica de impozitare de 16% va fi mentinuta, deoarece impozitarea progresiva nu poate aduce venituri suplimentare la buget fata de nivelul actual.