„N-avem atatia bogati ca sa dam la toti saracii pe care ii avem. Romania nu este suficient de bogata pentru a oferi cetatenilor romani viata pe care Europa ar dori sa le-o ofere si pe care noi le-o dorim”, a spus Vladescu, citat de Mediafax.
Declaratia vine dupa ce Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, a afirmat saptamana trecuta ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functoionarilor.
Vladescu a adaugat ca, in vremurile actuale, masurile obisnuite, precum cresterea unor taxe, nu mai sunt suficiente.
„Singura resursa pe care Romania poate sa o aiba este resursa umana. Acesti oameni incercam noi sa-i ajutam in acest moment. Cred ca facem ce trebuie pentru cetatenii romani, chiar daca in momentul de fata pare o sinucidere politica. A lasa mai multi bani in economia Romaniei era o necesitate absoluta”, a aratat Vladescu.
Ministrul a mentionat insa ca riscul pe care Romania il translateaza in prezent este de a ajunge la violenta.
„De foarte multe ori in aceste perioade exista riscul de violente. Riscul pe care Romania il translateaza astazi este de a ajunge la violenta, conform analizelor care s-au facut. Violenta nu este utila nimanui si le face cel mai mult rau celor care o provoaca”, a spus Vladescu.
El a explicat ca masurile de reducere a cheltuielilor incurajeaza spiritul antreprenorial si lasa suficiente resurse pentru a intari speranta ca Romania poate creste.
Vladescu a precizat ca resursele disponibile in urma reducerii cheltuielilor bugetare se vor duce catre persoanele cu spirit antreprenorial si dispuse sa riste.
Ministrul a mai aratat ca nu este clar daca evolutia economiei va avea forma de „W” sau nu, mentionand ca romanii traiesc o criza care excede orice inchipuire.
O delegatie din partea institutiilor financiare internationale s-a aflat in perioada 27 aprilie-9 mai la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic convenit in cadrul acordurilor de imprumut extern.
In urma negocierilor, partea romana s-a angajat fata de partenerii externi la masuri de reducere drastica a cheltuielilor bugetare si urmeaza sa reduca fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, sa restranga semnificativ programele si ajutoarele sociale si sa taie masiv subventiile de stat.
Romania are in derulare un program de imprumuturi externe in valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, conditionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizata in principal reducerea deficitului bugetar.