„Sunt un inamic al acestui tip de gauri negre din economie „, spune Vladescu, referindu-se la firmele de stat care inregistreaza pierderi.
„Am dovedit ca nu avem capacitatea interna de le administra rational si eficient. Prea mult politic, prea multa incompetenta, prea multa dorinta de a le fi bine unora „, a afirmat, la TMC, fostul ministru de Finante, in prezent om de afaceri.
In opinia lui Vladescu, statul ar trebui sa scoata la vanzare firmele la care este actionar. „Decat sa suportam pierderile, mai bine le inchidem, iar pe cele inca viabile le scoatem la vanzare „, a declarat fostul ministru.
Sebastian Vladescu spune ca ideea autoritatilor de a pastra in patrimoniul public firmele considerate strategice, precum Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica, i se pare gresita, mai cu seama ca ne propunem sa iesim din criza prin atragerea de investitori.
[quote=Sebastian Vladescu, fost ministru de Finante]Chestia asta cu independenta energetica, cu suveranitatea, este o marota nationala[/quote]
Fostul ministru a criticat ideea premierului Boc de a pastra companiile in patrimoniul statului si a privatiza managementul.
„Privatizarea managementului inseamna sa aduci o echipa careia sa ii dai un mandat. Trebuie sa fie unul foarte dur daca vrei ca acel management sa faca ceea ce trebuie. Un mandat dur vine in contradictie cu nevoile politice ale oricarui guvern. Aceste companii au nevoie sa iasa din zona mandatului politic si sa intre intr-o zona a mandatului strict economic, iar acesta nu poate sa il dea decat un privat „, a afirmat Vladescu.
„Companiile au nevoie de investitii majore, solide, pe care statul nu are cum sa le asigure”, spune Vladescu.
„Putem vorbi de cat de prost a fost contractul cu Petrom, insa ce investitii a facut OMV dupa privatizare reprezinta un lucru remarcabil. La fel putem vorbi de banii pe care Erste i-a adus la BCR. Statul n-ar fi putut aloca niciodata acesti bani „, a mai spus fostul ministru de Finante.
Premierul Boc a declarat, luni seara, la TVR, ca Romania nu va renunta la firmele din domeniile strategice, precum cel energetic.
” Solutia pe care o am si pe care o voi promova este privatizarea managementului. Eu nu sunt de acord ca trebuie sa sarim si sa privatizam maine Romagaz-ul, Transgaz-ul sau Hidroelectrica. Eu nu cred ca Romania mai trebuie sa faca o greseala ca in cazul Petrom. Domeniile strategice trebuie sa ramana statului roman „, a afirmat premierul.
In scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International, autoritatile romane s-au angajat ca vor scoate in acest an pe bursa 10% din actiunile OMV Petrom, cate 15% din Transelectrica si Transgaz, iar anul viitor 15% din actiunile Romgaz.
FMI si americanii vor privatizari
Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), a afirmat, luni seara, intr-o editie speciala la Realitatea TV, ca firmele neprofitabile din domeniul energetic lovesc economia statului „in integralitatea sa” si de aceea trebuie restructurate.
„Este mai bine pentru intreaga Romanie ca aceste firme sa se restructureze si sa fie mutate dinspre sectorul public spre cel privat, integral sau partial”, a afirmat oficialul FMI.
Declaratiile lui Jeffrey Franks vin dupa ce, cu numai cateva zile inainte, Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, afirma, intr-un discurs sustinut la Bursa de Valori Bucuresti a numai prin privatizare si liberalizarea preturilor, Romania are sanse sa atraga investitorii.
Mark Gitenstein nu s-a sfiit sa acuze interesele politice care graviteaza asupra firmelor de stat.
A dat exemplu companiile din sectorul energetic, capusate de retelele clientelare care beneficiaza de avantaje importante, inclusiv preturi preferentiale, pe fondul influentei politice.
„Relatarile presei au aratat ca, de cel putin 10 ani, peste 50% din productia energetica a Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale, la preturi considerabile mai mici decat preturile de productie”, a spus ambasadorul.
„Aceste tipuri de reduceri de pret, preferentiale, par a fi acordate, adesea, in functie de interesele politice mai degraba decat tinand cont de practici de afaceri rationale. Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand guvernul sa redirectioneze fondurile publice reduse spre a sustine compania”, a adaugat Gitenstein.