Intrebat daca, in afara de jumatate din urmatoarele doua transe care urmeaza sa fie eliberate catre buget, Finantele vor mai avea nevoie si de alti bani de la FMI, Vladescu a raspuns ca spera sa nu mai fie nevoie, insa a explicat ca acest lucru nu va insemna o incheiere a acordului.
„Nu vom mai aduce bani la bugetul de stat. Ei vor circula normal, la BNR. Acordul vrem sa il incheiem pana la final, dar sper sa nu mai avem nevoie de o derogare ca sa vina bani la bugetul de stat”, a spus Vladescu.
Ministrul a adaugat ca spera, totodata, ca incasarile „sa intre in normalitate”, astfel incat Finantele sa se poata finanta coerent, iar cresterea economica sa fie reluata.
„Eu cred ca Romania este intr-o pozitie suficient de buna ca sa poata sa se finanteze independent, dar e foarte bine ca in acest moment avem suportul FMI, pentru ca acest lucru ne mareste credibilitatea si automat ne scade costul”, a spus Vladescu.
Pe de alta parte, referitor la posibile modificari in acordul cu FMI, el a precizat ca acestea nu vor fi radicale, ci prin urmare nu vor determina modificari ale principalilor indicatori macroeconomici stabiliti de cele doua parti.
„Nu sunt masuri radicale, sunt niste lucruri tehnice, care nu afecteaza nici bugetul, nici cheltuielile, nici veniturile si nici acordul. Nu se presupune o revizuire a acordului”, a spus Vladescu.
El a mai aratat ca unele modificari se refera la datele de intrare in vigoare a unor legi.
O misiune a FMI se afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.