Intrebat daca din vara este posibila trecerea la un acord de tip precautionary, Vladescu a spus ca este prea devreme pentru astfel de estimari.
„Speram sa putem trece la un acord de acest tip, pentru ca aceasta ar insemna ca economia globala este in revenire si ca economia romaneasca si-a revenit”, a spus Vlasescu.
Un acord de tip „precautionary stand-by” difera de un aranjament de tip „stand-by” pentru ca nu necesita utilizarea sumelor de bani prevazute in acord decat in cazuri de urgenta, desi stabileste pentru tara semnatara angajamente economice similare.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a BNR si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.
Pana la finele lunii februarie, FMI va mai vira alte doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde euro.
O noua misiune a FMI va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie- inceputul lunii mai, pentru a pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in martie, iar urmatoarea transa ar putea fi eliberata in jurul datei de 15 iunie.