Incertitudine privind finantarea. Este motivul oficial invocat de Voestalpine in hotararea de a amana cu un an decizia privind constructia celui mai mare combinat siderurgic din Europa de Est. „Din cauza conditiilor dificile de pe pietele financiare, care creeaza incertitudini in privinta evolutiei economiei globale, vom amana luarea unei decizii cu privire la acest proiect, pentru 2009”, se arata intr-un comunicat al companiei.
Anuntul Voestalpine sustine semnalul de alarma tras de mediul de business cu privire la dificultatile pe care economia romaneasca le-ar putea inregistra in acest sfarsit de an, dar mai ales in 2009.
„Problemele privind finantarea creeaza deja probleme grave. Sunt multe companii care au fost nevoite sa isi restanga activitatea, pe fondul crizei de lichiditate„, a declarat, anterior, pentru DailyBusiness.ro, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Analistii economici spun ca exemplul Voestalpine nu este singurul de acest gen. Arcelor Mittal Galati, cel mai mare exportator al Romaniei, a anuntat reducerea productiei cu 50%, pe fondul crizei mondiale (subiect tratat pe larg intr-o analiza DailyBusiness.ro). Immofinanz, cel mai mare fond austriac de investitii imobiliare, a anuntat ca va „ingheta” o parte din proiectele anuntate, inclusiv pe piata din Romania, si va opri din bugetul de 4,4 miliarde euro alocat acestora cel putin doua miliarde de euro, cu scopul de a asigura lichiditati societatii.
[quote=Theodor Stolojan, fost premier]Decizia Voestalpine este una perfect justificata. Ma astept ca si alte companii sa ia decizii similare, adica sa isi reduca activitatea si sa renunte la planurile de expansiune, inclusiv pe piata romaneasca[/quote]
Specialistii estimeaza ca, avand in vedere criza financiara, este posibil ca investitiile straine din Romania sa se reduca drastic in urmatoarea perioada.
„Criza financiara este una de durata. Procesul investitional va fi afectat si in Romania, la fel ca in toata lumea”, a spus Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
„Investitiile isi vor reduce ritmul de crestere, cu siguranta. Estimez ca pana la finele anului, vom inregistra investitii straine totale de 9 miliarde euro, iar anul viitor, nivelul nu va trece de 5-6 miliarde de euro”, a adaugat economistul.
Analistul economic Cristian Dinulescu spune ca estimarile Guvernului, care dau un boom investitional de 50 miliarde de euro in 2009, din care peste 10 miliarde de euro investitii straine, sunt simple „asteptari electorale„, realitatea fiind total diferita.
„Ca sa atragi investitii de 10 miliarde de euro in 2009, inseamna ca incluzi si Voestalpine si Ford si pe cei de la Immoaest etc”, a declarat analistul.
„Cu austriecii de la Voestalpine, nimic nu e sigur, Fordul – daca stai sa te gandesti ca in SUA sunt aproape de faliment, iar in Europa au inchis o serie de fabrici – numai de deschis noi capacitati nu cred ca le mai arde, iar cei de la Immoaest au anuntat deja ca renunta la investitii, in conditiile in care piata imobiliara este la pamant. In aceste conditii, ce iti mai ramane? Poate doar imprumuturile intragrup, care ma indoiesc ca o sa creasca, in conditiile problemelor financiare din Occident”, a completat Dinulescu.
Dincolo de estimarile destul de pesimiste ale specialistilor, datele de pe hartie arata, cel putin pe moment, destul de bine. Conform unui raport al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), investitiile straine directe atrase de Romania in primele 8 luni ale anului curent au inregistrat o crestere de 32%, la 6,4 mld.euro, comparativ cu perioada similara a anului 2007, cand s-au cifrat la 4,9 mld.euro.
Din totalul investitiilor straine directe realizate in intervalul ianuarie-august 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 53,3%, iar creditele intra-grup au reprezentat restul de 46,7%.
[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Sa nu ne mire daca, in curand, Ford va anunta ca si-ar putea ingheta investitia din Romania, pe fondul scaderii pietei auto. In vremuri de criza, orice decizie este justificata[/quote]
Riscurile majore ce ameninta economia romaneasca au fost, in sfarsit, recunoscute oficial, joi, si de autoritati. De la discursul super-optimist al ministrului de Finante, Varujan Vosganian, care anunta investitii straine record in 2008 si 2009, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu au coborat asteptarile cu „picioarele pe pamant”.
In cadrul unei conferinte de presa sustinuta cu ocazia summitului UE de la Bruxelles, cei doi au declarat ca desi criza financiara nu loveste Romania in mod direct, recesiunea economica in care intra Europa afecteaza deja tara.
„Perspectivele unei crize economice sunt foarte serioase. Deja efectele crizei se vad si in Romania”, a spus Tariceanu, in timp ce Basescu a subliniat problemele din sistemul bancar.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei] Criza economica nu va tine cont nici de guvernare, nici de sistemul financiar, ci de realitatea in care ne aflam[/quote]
„Bancile nu mai au curajul sa se imprumute intre ele. Una nu stie de cealalta daca are produse toxice, toata lumea este blocata si de aceea exista riscul de gripaj al economiei reale. Aici trebuie sa fim prudenti si sa intelegem ca vor exista defectiuni in ce priveste investitiile”, a explicat presedintele Romaniei.
Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank, spune ca Romania trebuie, in aceasta perioada, sa „umble cu manusi” cu investitorii, pentru a nu se trezi intr-un cosmar economic.
„Este important pentru noi sa fim foarte atenti la ce decizii luam in perioada urmatoare, pentru ca mediul de business este unul foarte atent si mult mai sensibil. Orice decizie gresita poate scadea perceptia de risc care deja se afla la un nivel critic, in conditiile in care politicile economice nu sunt foarte potrivite”, a declarat Ionut Dumitru.
„Cred ca daca Romania va reusi sa treaca peste acest moment, putem spera la investitii mari si anul viitor”, a mai spus analistul.