Intrebat de ce bancile din piata nu au avut prea multe restructurari in ceea ce priveste unitatile si angajatii, el a spus ca „este o chestiune de fealing. In 2008, cand a fost accidentul cu Lehman Brothers, toti spuneau ca Romania nu va fi afectata, apoi in 2009, toata lumea era convinsa ca maxim 6 luni va dura criza. Nu te apuci sa restructurezi fundamental ceva cata vreme esti convins ca maine va fi soare si bine. Dar in 2010 lucrurile s-au schimbat si s-a instaurat criza. Astazi nimeni nu mai crede ca vom iesi din criza anul viitor”.
„Noi am inceput sa restructuram, crezand ca anul viitor va fi mai rau. De ce nu au facut-o altii? Probabil ca perceptia lor despre criza este alta decat a noastra. Ei cred ca isi pot optimiza ceea ce au”, a spus Cojocaru.
Acesta a subliniat ca nivelul de business care era in 2008 nu mai are nicio legatura cu modelul din ziua de astazi.
„Nu mai pot sa tii atatia oameni, nu mai poti sa sustii atatea costuri, sucursalele trebuie sa-si negocieze chiriile, sa fie foarte atente la costuri pentru ca veniturile sunt mai rare”, a spus vicepresedintele Volksbank Romania.
„Eu cred ca bancile nu s-au restructurat inca si cred ca anul viitor va fi anul restructurarilor cu adevarat ale bancilor. Pentru ca nimeni nu mai asteapta nimic, vreo rasturnare spectaculoasa de situatie, [b]nimeni nu mai spera sa fie bine[/b]. Deci, trebuie sa se apuce de treaba toti”, a mentionat Lucian Cojocaru.
Melania Hancila, economistul sef la Volksbank Romania, a spus ca, practic, pe sistemul bancar au scazut cu doar 200 numarul salariatilor in acest an, comparativ cu decembrie 2010. Dar numarul sucursalelor a avut o scadere mai mare.
Volksbank Romania trece in prezent printr-o repozitionare pe piata, toate serviciile oferite fiind schimbate. De asemenea, o parte din personal a fost schimbata, zona de business fiind „schimbata din temelie”.
Rebrand-uirea include si eficientizarea reletei teritoriale, care se va finaliza anul viitor. In acest an, banca a inchis 47 de sucursale la nivel national, ajungand in prezent la 135, fat de 182, cate erau la inceputul anului, potrivit lui Cojocaru.
El a precizat ca se vor mai inchide cateva unitati in perioada urmatoare.
De asemenea, in ceea ce priveste angajatii, se doreste o reduce a numarului acestora, de la 4 persoane pe unitate la 3 persoane.
Vicepresedintele Volksbank Romania a mai subliniat ca banca tinteste un raport credite/depozite de 2 la 1 pana in 2015, fata de 5,5 la 1 in prezent.
Acesta a spus ca in noiembrie, dupa [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/volksbank-romania-nu-se-vinde-deocamdata-care-este-noua-strategie-a-bancii-65917/]o luna de la rebranding[/url], a crescut numarul clientilor atrasi.
Astfel, in noiembrie au fost atrasi 380 de clienti persoane juridice si circa 760 de persoane fizice. De asemenea, au fost acordate sute de credite de nevoi personale si overdraft-uri. In noiembrie, banca a acordat si primul credit ipotecar de la relansare, in valoare de circa 50.000 euro.
Totodata, banca doreste sa se pozitioneze mai mult pe partea de corporate, dorind sa finanteze mai mult societatile comerciale, cu accent pe IMM-uri. In prezent, banca are circa 8.000 de clienti comerciali, din care peste 4.000 sunt activi.
Volksbank Romania este o banca comerciala care activeaza pe piata romaneasca din luna mai a anului 2000. Banca este controlata de un grup de patru banci europene: Osterreichische Volksbanken-AG – Austria, BCPE – Franta, DZ Bank si WGZ Bank din Germania. Din octombrie 2011, cei patru actionari exercita un control comun asupra bancii prin intermediul vehiculului VBI Beteiligungs GmbH.
Citeste si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/val-de-concedieri-in-banci-cati-angajati-vor-ramane-fara-job-69404/]Val de concedieri in banci: Cati angajati vor ramane fara job?[/url]