„Nu cred ca protestele vor afecta negocierile. Acestea se fac punctual pe anumite tinte, stabilite in acordul cu FMI. Sunt anumite reforme pe care Guvernul trebuie sa le implementeze si discutia se va limita strict la implementarea acestor masuri sau la amanarea lor”, a spus Bucsa.
Intrebat daca FMI ar putea face recomandari referitoare la modul in care Guvernul trebuie sa gestioneze acesta situatie, Dan Bucsa a spus: „Nu cred ca FMI face recomandari referitoare la miscari sociale. Recomandarile se refera strict la ajustarea economica”.
In acelasi timp, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank nu crede ca protestele vor afecta economia tarii.
„Singurul canal pe care-l vad afectat este cel politic. Canalul economic este mult mai putin afectat de proteste. Nu exista intreruperea activitatii economice. Astfel de proteste sunt normale in orice democratie. Nici pietele nu au reactionat la proteste”, a mentionat Dan Bucsa.
El a adaucat ca, daca ne uitam la vestul Europei, astfel de proteste sunt la ordinea zilei in foarte multe tari.
„Masurile care se iau in prezent prin programul facut cu FMI sunt mai degraba de ajustare punctuala, nu mai sunt masuri de reducere a cheltuielilor prin ajustarea veniturilor sau cheltuielilor fiscale. Sunt masuri referitoare la eficientizarea anumitor sectoare economice, privatizari, schimbarea managementului in anumite societati. S-ar putea sa vedem somaj la un moment dat in urma acestor masuri, dar nu vor mai fi masuri precum marirea TVA, care sa afecteze intreaga populatie”, a explicat economistul.
O misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks se va afla in Romania in perioada 25 ianuarie-6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului stand-by cu Romania. Misiunea FMI se va derula in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Oficialii FMI se vor intalni cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri bancilor si organizatii ale sociatatii civile.