Astfel, toti angajatii care detin calitatea de participant la sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) si pentru care se vireaza contributii de asigurari sociale, vor beneficia de contributii la pensia privata, majorate cu 0,5 puncte procentuale, evidentiate in conturile individuale, proprietate personala, din cadrul fiecarui fond de pensii in parte, conform Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Insa din 2009 nivelul contributiei trebuia sa creasca la 2,5%, insa plafonul a fost pastrat la 2%, ca in anul anterior, din cauza problemelor bugetare, iar anul acesta, contributia trebuia sa ajunga la 3%.
Viramentele efectuate in luna martie catre fondurile de pensii obligatorii insumeaza 135, 28 milioane lei (33,16 milioane euro), fiind aferente lunii ianuarie.
Martie 2010 este a 23-a luna in care se efectueaza viramente in Pilonul II, aferente lunii ianuarie, primele fiind realizate in 20 mai 2008, aferente lunii martie.
In 2016, vom ajunge la o cota de contributie de 6%, alocata fondurilor de pensii administrate privat, se arata in comunicatul arbitrului pensiilor private.
„Sistemul de pensii private urmareste, mai intai de toate, asigurarea unui trai decent pentru viitorii pensionari. Mai mult, fondurile de pensii private isi pot asuma un rol suplimentar in societate, sub forma contributiilor aduse la dezvoltarea economiei prin investitii majore, odata cu acumularea unui volum suficient al activelor, in conditiile cresterii volumului contributiilor si a investirii profitabile a acestora”, a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
„Contributia la un fond de pensii private nu instituie obligatii financiare suplimentare pentru participanti, intrucat se constituie dintr-o parte a contributiilor de asigurari sociale platite de fiecare participant la sistemul public de pensii”, a reamintit Oancea.
Potrivit recomandarilor expertilor Fondului Monetar International (FMI), nivelul contributiilor virate catre fondurile de pensii administrate privat trebuie sa creasca in conformitate cu calendarul initial.
In luna februarie, 4.971.803 persoane participau la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II). Activele nete aferente celor 10 fonduri de pensii au fost, in februarie, de 2,725 milioane lei (664 milioane euro).