„Ministerul de Finante nu mai poate face fata numeroaselor initiative legislative ale Parlamentului cu impact major asupra deficitului bugetar”, a scris Vosganian in nota adresata legislativului.
Conform ministrului de Finante, initiativele submineaza credibilitatea, transparenta si disciplina bugetara, obligand ministerul sa gaseasca surse de finantare si sa faca modificari ale bugetului ulterioare aprobarii proiectelor Parlamentului, relateaza NewsIn.
Scrisoarea ministrului Economiei si Finantelor vine dupa ce, in ultimele saptamani, Senatul a adoptat o serie de initiative legislative care au vizat moduri de sustinere de la bugetul de stat a unor categorii de persoane fara a se face un calcul clar asupra efectelor bugetare implicate.
Astfel, in adresa catre Parlament, Vosganian mentioneaza o serie de proiecte legislative, printre care propunerea de neimpozitare a profitului reinvestit, a carei aprobare ar putea atrage pierderi suplimentare de venituri la buget de aproximativ 1,6% din PIB.
De asemenea, ministrul a amintit si de proiectul unor liberali privind voucherele de vacanta, care ar presupune un efort financiar suplimentar de 2,94 miliarde lei, precum si initiativa unui senator UDMR referitoare la acordarea de despagubiri celor care au avut depozite CEC inainte de 1989 pentru achizitionarea de autoturisme Dacia.
De asemenea, este amintit un proiect al PRM referitor la constituirea unui fond special de locuinte, care sa fie date cu chirie subventionata persoanelor varstnice, precum si o propunere a PSD privind sprijinul acordat familiilor tinere, care au venituri sub cel mediu pe economie, prin subventionarea a 50% din chirie.
Ministrul a mai spus ca statisticile provizorii arata ca guvernul si-a atins deja 57% din intreaga tinta pentru deficit pentru 2007 inca din primul trimestru al anului. Romania a inregistrat un excedent bugetar de 0,1% din PIB, in intervalul ianuarie-februarie.
Guvernul a programat, prin legea bugetului, un deficit bugetar de 2,8% din PIB, pentru anul in curs.
Vosganian a spus ca deficitul bugetar, in 2007, nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB, cat este plafonul maxim impus prin criteriile de la Maastricht agreate de statele membre.
„Vom avea discutii cu Bruxelles, astfel incat sa nu avem deficite diferite”, a declarat ministrul Economiei si Finantelor. El a afirmat ca va incerca sa convinga expertii europeni ca titlurile emise de Fondul Proprietatea nu ar trebui incluse in deficitul bugetar.
„Cu cat acceleram retrocedarile prin Fondul Proprietatea, creste deficitul si e posibil sa nu ne incadram in limita de 3%”, a mentionat Vosganian.
Ministerul Finantelor a raportat un deficit bugetar pentru anul trecut de 1,68% din PIB, respectiv 5,45 miliarde lei, in timp ce Eurostat, biroul de statistica al UE, a calculat un deficit de 1,9% din PIB, adica 6,5 miliarde lei.
Conform legii bugetului, in 2007, deficitul bugetar este programat la 2,8% din PIB. Nivelul deficitului bugetar a fost criticat si de Fondul Monetar International, care a apreciat ca nivelul cheltuielilor bugetare a fost subevaluat, in timp ce nivelul veniturilor a fost supraevaluat. FMI a atentionat chiar ca deficitul ar putea ajunge la 3,8% din PIB, in 2007.