Vosganian a estimat o crestere nominala a PIB de 10%, datorata unei cresteri economice de peste 6%, care va suplimenta veniturile bugetare cu 1,1 – 1,2 miliarde euro.
Restul pana la 2 miliarde de euro vor fi acoperiti pe baza cresterii numarului de salariati (180 milioane euro), masurilor legislative (300 milioane euro) si transferurilor de la bugetul de stat (500 milioane euro).
Vosganian a spus ca, in 2008, se vor face transferuri din incasarile de taxe indirecte (TVA, accize, taxe vamale) ale bugetului de stat catre bugetul de asigurari sociale, in valoare de 400-500 milioane lei.
O alta sursa de finantare a majorarii pensiilor este modificarea bazei de impunere pentru contributiile sociale care se vor plati la venitul brut si nu la salariul brut ca in prezent.
Vosganian a apreciat ca aceasta masura va suplimenta veniturile bugetare cu 300 milioane euro. „Toti salariatii trebuie sa contribuie la bugetul de pensii cu integralitatea veniturilor, pe principiul solidaritatii”, a afirmat ministrul.
De asemenea, ministrul a adaugat ca guvernul nu va renunta anul viitor la transferul a 2% din contributiile sociale catre pilonul II al pensiilor pivate si va diminua cota de contributii, fara a mai preciza procentul de reducere.
Parlamentul a votat, saptamana trecuta, modificarea legii pensiilor prin care valoarea punctului de pensie va creste, in 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, de la 31%, in prezent. Valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca la 45% in 2009.
Drepturile de autor si dividendele, scutite de CAS
Veniturile din drepturi de autor si din dividende nu vor fi supuse impozitarii cu 9,5%, reprezentand contributia la asigurari sociale (pensii, n.r.), urmand ca normele metodologice sa defineasca venitul brut introdus prin legea pensiilor, a precizat ministrul Economiei si Finantelor. Notiunea de venit brut va fi explicata prin norme metodologice, a spus Vosganian.
In prezent, legea pensiilor prevede o serie de scutiri la plata contributiei de asigurari sociale cum ar fi: drepturile platite in cazul incetarii raporturilor de munca, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, premii si alte drepturi exceptate prin legi speciale.
Noul act normativ elimina si plafonul de cinci salarii pana la care se aplica aceasta contributie. In prezent, salariatii platesc contributiile de pensii la salariul brut obtinut intr-o luna. In cazul in care salariul depaseste valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori.