Cele mai mari cresteri a volumelor de prime sunt asteptate pe segmentele imobiliar, al asigurarilor industriale si a celor de viata si sanatate.
Ministrul Economiei a precizat ca, pe langa cresterea naturala a industriei de profil, sectorul constructiilor, finantarile in leasing pentru echipamente tehnologice si industria bunurilor tehnologice vor sustine dezvoltarea pietei asigurarilor in urmatorii ani. Cresteri importante de afaceri se vor semnala in segmentele politelor de viata si a asigurarilor de sanatate, a mai spus Vosganian.
„Populatia traieste in captivitatea imediatului, planurile se fac pe termen scurt si foarte scurt, dar odata cu schimbarea mentalitatilor si orientarea catre astfel de polite si ponderea lor, care prin definitie sunt orientate pe termen lung, va creste”, a estimat ministrul Economiei si Finantelor.
Asigurarea obligatorie a locuintelor ar dezvolta piata de profil
Unul dintre principalii vectorii de crestere a pietei asigurarilor va fi reprezentat de asigurarea obligatorie a locuintelor, ce va intra in vigoare de anul viitor. Ministrul Varujan Vosganian a declarat ca asigurarea este necesara pentru ca Romania nu poate suporta pagubele de 5-10 miliarde euro pe care le-ar putea provoca un cutremur de magnitudinea celui din 1977.
De asemenea, introducerea asigurarii obligatorii a locuintelor ar ajuta la dezvoltarea pietei romanesti de profil, in conditiile in care romanii „nu se simt ispititi de avantajele asigurarii”, a mentionat Vosganian, adaugand ca este nevoie de o schimbare a mentalitatii.
In prezent, piata romaneasca a asigurarilor este dependenta de asigurarile obligatorii, insa dezvoltarea asigurarilor de viata, a celor de sanatate sau din sectorul constructiilor, va stimula piata, care ar putea ajunge la 10 miliarde euro peste sapte-opt ani, a estimat Vosganian.
In business-ul asigurarilor, cea mai mare pondere o detin asigurarile pentru mijloacele de transport terestru (altele decat feroviare), ce reprezinta 44,5% din totalul primelor brute subscrise, asigurarile de raspundere civila pentru autovehicule, ce reprezinta 27,8% din total si segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati naturale, cu o pondere de 11,29%.
Pe segmentul asigurarilor de viata, cresterea a fost, dupa primele noua luni din acest an, de 26,39%, cea mai mare fiind la nivelul segmentului de asigurari pe accidente, inclusiv accidentele de munca si bolile profesionale (122,3%).
Asigurarile de viata, anuitati si asigurarile de viata suplimentara detin cea mai mare pondere in totalul asigurarilor de viata, cu 64% in primele noua luni din 2007, respectiv 61% in perioada similara din 2006.
Prime brute subscrise in valoare de 1,6 mld. euro la 9 luni
Volumul primelor brute subscrise in primele noua luni din 2007 pe toata piata asigurarilor a fost de 5,3 miliarde lei (1,6 miliarde euro) calculat la un curs mediu de 3 lei/euro.
Ca structura, 80,65% din totalul primelor brute subscrise a fost reprezentat de asigurarile generale si doar 19,31% de asigurarile de viata. In ce priveste asigurarile generale, volumul primelor brute subscrise a urcat cu 24,22% in primele noua luni din 2007, fata de perioada similara a anului trecut. Aceasta crestere reprezinta o majorare cu 833 milioane lei a totalului.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat, totodata, ca in ce priveste indemnizatiile brute platite, acestea au crescut cu 31,35% (peste 543 milioane lei). Asigurarile de viata si anuitatile, care sunt legate de fonduri de investitii au afisat cel mai mare ritm de crestere, de peste 441%, iar cea mai mare pondere in volumul indemnizatiilor brute platite a continuat sa fie detinut de segmentul asigurarilor de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, cu peste 94% in 2006 si de peste 86% in 2007.