Redeventa platita de Petrom face joi subiectul unei analize DailyBusiness.
Senatorii din comisia economica au decis, marti, cresterea redeventei pentru extractia titeiului de la 5,6 euro la 10 euro pe tona, in ciuda prevederilor contractului de privatizare a Petrom care stipula mentinerea taxei la aceeasi valoare pe o perioada de 10 ani. Valentin Dinescu, presedintele Comisiei, a declarat pentru DailyBusiness ca dezbaterea propunerii va avea loc in maxim 3 saptamani.
Vosganian a afirmat insa ca Guvernul trebuie sa respecte „ceea ce tot Guvernul a semnat, respectiv contractul de privatizare”.
El a spus ca „Parlamentul este suveran in privinta deciziei legislative, iar noi vom respecta punctul de vedere al Parlamentului, tot asa cum Comisia Europeana respecta punctul de vedere al Romaniei in virtutea directivelor europene”.
Ministrul Economiei si Finantelor a mai declarat ca „Parlamentul are propriul sau orgoliu, propria sa decizie. In tot acest context, este bine ca Romania, daca si-a dat la un moment dat consimtamantul pentru un act comercial, sa-si respecte cuvantul”.
Propunerea de majorare a revedentelor pentru petrol si gaze a comisiei economice din Senat nu este o decizie finala a Parlamentului, ci o recomandare pentru modificarea proiectului de lege, iar o decizie pe baza acestei recomandari ar incalca prevederile contractului de privatizare, a anuntat, intr-un comunicat, compania Petrom.
Valentin Dinescu, presedintele comisiei economice din Senat, avertizeaza ca mentinerea redeventei la cotele actuale ar putea atrage un control pe teme de concurenta din partea organismelor europene.
„Daca nu majoram redeventa, ne putem trezi, ca in cazul Automobile Craiova, cu o ancheta a Comisiei Europene pe concurenta. Si asta pentru ca, mentinand nivelul redeventei la 5,6 euro, practic statul roman ofera un ajutor companiei Petrom, fapt anti-concurential”, a afirmat Valentin Dinescu.
Riscul intr-o astfel de situatie ar fi ca statul sa fie obligat sa renegocieze contractul de privatizare cu OMV si sa anuleze masura de mentinere fixa a redeventei si, eventual, alte facilitati care ar putea fi considerate de catre Uniunea Europeana drept ajutor de stat.