Trebuie menţionat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de Nicu Marcu, se autofinanțează – teoretic – din taxele impuse firmelor care activează în sectoarele de capital, asigurări și pensii private. Totuşi, ASF este o autoritate de control a statului şi nu produce nimic în piaţă, iar taxele pe care le încasează sunt amortizate de firmele din domeniul financiar prin preţurile încasate românilor.
Cei peste 500 de angajați ai ASF, pot beneficia prin Contractul Colectiv de Muncă de cadouri pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului, în limitele de neimpozabilitate prevăzute de lege. Cadourile se acordă unui singur părinte din cadrul personalului ASF.
În acest an, angajații care au copii au primit vouchere cadou Decathlon de 300 de lei cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.
ASF a făcut achiziție similară de 382 de vouchere pentru achiziția de produse de pe site-ul Altex la finele lunii noiembrie 2022.
Angajații ASF beneficiază gratuit de un pachet de servicii medicale și pot opta în limita sumei de 300 de lei pe lună pentru servicii precum: abonamente la centre de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate.
485 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au încasat în acest an primă de performanță pentru activitatea din 2022, când a intrat în faliment fostul lider RCA City Insurance.
Potrivit informațiilor ASF transmise către HotNews.ro, la data de 11 decembrie 2023, ASF avea 512 angajați, iar valoarea salariului mediu lunar net în luna noiembrie 2023 a fost de 11.876 de lei.
Toate beneficiile şi drepturile salariaţilor ASF sunt stipulate în contractul colectiv de muncă, pe care conducerea autorităţii a făcut tot posibilul să-l păstreze secret. A fost nevoie ca fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui să intenteze un proces ASF-ului, pe care l-a şi câştigat definitiv, obligând astfel conducerea autorităţii să-i pună la dispoziţie contractul, pe care l-a şi publicat.
Contractul Colectiv de Muncă din ASF, transmis de deputatul USR arată că dincolo de cele 12 salarii anuale, salariații mai pot primi, în anumite condiții, încă 4 prime care pot fi echivalentul a 100% din salariu, respectiv:
1. prima de performanță – se ia la sfârșitul lunii februarie pentru activitatea depusă în anul anterior. În luna ianuarie se face evaluarea fiecărui angajat și în baza calificativului de performanță poți primi ca primă între minim 50% și maxim 100% din salariu.
2. prima de Ziua ASF – se acordă în luna mai tuturor angajaților și este echivalentul a 100% din salariu.
3. prima de sfârșit de an sau de Crăciun – se acordă în lunile noiembrie sau decembrie tuturor angajaților și este tot echivalentul unui salariu.
În acest an, angajații ASF au încasat deja prima de performanță și prima de Ziua ASF, iar în prezent se așteaptă încasarea primei de sfârșit de an, care ar fi al 15-lea salariu încasat în acest an.