- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vrei sa-ti asiguri locuinta la valoarea ei adevarata? Vezi cat te costa

11 Oct, 10:55 • adrian.mihaltianu
Dupa mai multe schimbari in ceea ce priveste asigurarile de locuinte, s-a decis ca asiguratii prin polite facultative de locuinte nu trebuie sa aiba si una obligatorie, insa este obligatoriu ca proprietarii sa fie protejati impotriva dezastrelor naturale. Vezi cat te costa sa-ti asiguri locuinta la valoarea ei adevarata.
Vrei sa-ti asiguri locuinta la valoarea ei adevarata? Vezi cat te costa

Studiile Bancii Mondiale au aratat ca locuintele si, implicit, populatia Romaniei au o expunere majora la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Astfel, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a subliniat recent ca proprietarii sunt [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/csa-proprietarii-sunt-obligati-sa-si-asigure-locuintele-impotriva-dezastrelor-naturale-81080/]obligati sa-si asigure locuintele[/url] impotriva dezastrelor naturale.

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, pe 19 septembrie, la solicitarea Astra Asigurari, ca asiguratii prin polite facultative de locuinte [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/tribunalul-a-decis-asiguratii-prin-polite-facultative-de-locuinte-nu-trebuie-sa-aiba-si-una-obligatorie-81041/]nu trebuie sa aiba si una obligatorie[/url], dupa ce CSA hotarase ca, incepand cu 1 septembrie, asigurarile facultative vor avea sume asigurate de peste 10.000 de euro sau 20.000 de euro, care sunt cuprinse in  asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, locuintele ar fi fost asigurate [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurarea-facultativa-de-locuinte-nu-o-mai-poate-inlocui-pe-cea-obligatorie-80190/]prin doua polite separate[/url] – obligatorie si facultative.

Legea asigurarilor obligatorii de locuinte a intrat in vigoare pe 15 iulie 2010. Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie [b]amendati cu 100-500 de lei[/b].

Pentru a nu fi amendati, proprietarii care au incheiat polite facultative, trebuie sa se asigure sa asigurarile au incluse cele [b]3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren[/b].

“In ceea ce priveste politele de asigurare pentru locuinte,
[b]este un haos[/b] generalizat din cauza schimbarilor legislative. Nici nu stiu
daca pot sa fac o analiza, astazi este polita obligatorie, maine nu mai este
obligatorie, nu am cum sa fac o analiza in curs, in 2-3 saptamani se schimba
totul”, Viorel Vasile, managing partnet in cadrul Safety Broker.

“Asta nu ne incurca doar pe noi, cei care suntem pe piata,
ci [b]ii incurca foarte mult pe cetateni[/b], care in urma schimbarilor
legislative inteleg ca polita nu mai este obligatorie”, a adaugat el.

[b]Cat te costa asigurarea facultativa a locuintei[/b]

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 10 sau 20 euro pe an, in functie de tipul locuintei. Valoarea despagubirii acopera, in aceste cazuri, maxim 20.000 de euro, adica foarte putin comparativ cu valoarea reala a locuintei.

Pentru a ne asigura locuinta la valoarea reala, este necesara o asigurare facultativa.

Politele facultative costa cel putin cateva zeci de euro si pot ajunge la sute, chiar mii de euro, in functie de valoarea locuintei, anul constructiei, localitate si de riscurile acoperite de aceasta.

Printre riscurile care pot fi  acoperite de asigurarea facultativa se numara: incendiu, trasnet, explozie, furt prin efractie, vandalism, traznet, explozie, caderi de corpuri, inundatie de la vecini lovirea casei de catre vehicule rutiere (altele decat cele apartinand asiguratului, membrilor familiei), greve, avarii accidentale produse la instalatiile de gaze, apa, canal, climatizare sau incalzire centrala si altele.

Dar cat costa o polita completa?

[img=3375][/img]
Spre exemplu, pentru un apartament construit dupa cutremurul din anul 1977, avand o suma asigurata de 70.000 euro, pretul anual al unei polite este cuprinsa [b]intre 70 si 140 de euro[/b], in functie de asigurator.

Insa pentru un apartament construit inainte de 1977, tariful creste pana la [b]168 de euro[/b] pe an.

Totodata, pentru un apartament, asigurat pentru 50.000 euro, tarifele sunt [b]intre 50 si 120 de euro[/b], iar pentru un apartament de 35.000 euro, un proprietar trebuie sa plateasca anual pentru asigurarea facultativa [b]intre 35 si 84 de euro[/b].

Pretul asigurarilor facultative creste odata cu valoarea locuintei.

Astfel, pentru o [b]vila[/b] care valoreaza 200.000 de euro, asigurarea facultativa costa [b]intre 200 si 420 de euro[/b] pe an.

Iar pentru o vila de 150.000 euro, tariful politei este cuprins [b]intre 150 si 315 euro[/b], in timp ce pentru o vola de 100.000 euro, pretul e [b]intre 100 si 210 euro[/b].

De asemenea, pentru o vila de lux, care valoreaza 1 milion de euro, proprietarul poate plati anul chiar si [b]peste 2.000 de euro[/b], in functie asiguratorul ales si de riscurile incluse in polita.

Calculul acestor polite a fost facut pe portalul [url= http://www.safetybroker.ro/asigurari-locuinte]SafetyBroker.ro[/url], tinand cont de ofertele a 12 companii de asigurari.

Urmărește Daily Business pe Google News