In plus, unele banci s-au gadit sa-si creasca usor beneficiile in Prima Casa 2, majorand marjele dobanzilor.
Sucursalele nu au primit inca de la centralele bancilor normele pe care le vor folosi pentru a credita in noua faza a programului Prima Casa. Cu toate acestea, sunt banci care s-au grabit sa anunte personalului noile dobanzi. De exemplu, la BCR se stie deja ca, in noua varianta a programului, dobanda va avea o marja majorata (dobanda variabila a unui credit in euro este formata din Euribor plus o marja – n.r.)
Astfel, banca a intrat in program cu o marja de 3,8% peste Euribor. In Prima Casa ea va fi majorata la 3,95%, conform reprezentantilor bancii. Astfel, dobanda totala a creditului BCR va fi de 4,6% pe an.
Banca a renuntat insa la comisionul de acordare a creditului, care era in prima varianta a programului de 0,5% din imprumut.
BCR este una din putinele banci unde se cunosc cateva din detaliile noului program. De exemplu, Unicredit Tiriac, Piraeus Bank, Credit Europe Bank nu au transmis inca in sucursale niciun indiciu despre noua varianta, dar reprezentantii acestora au spus ca, cel mai probabil, vor definitiva normele de creditare in circa o luna.
Locuintele noi sunt greu de construit cu bani de la Prima Casa
O noutate cu care vine Prima Casa 2 este extinderea plafonului de garantare pana la 70.000 – 75.000 de euro, pentru cei care isi construiesc case de la zero. Guvernul a anuntat ca vrea astfel sa ajute la revigorarea pietei constructiilor, ceea ce ar avea un impact benefic asupra economiei.
Cei care vor sa isi construiasca o casa trebuie sa aiba deja terenul aferent. Insa, spun unii din reprezentantii bancilor, terenul valoreaza cat jumatate din pretul constructiei. Majoritatea persoanelor care si-ar dori o locuinta construita de la zero sunt puse in situatia de a isi achizitiona acum terenul, ceea ce implica un cost de circa 30 – 50% din valoarea constructiei, pe care o va finanta prin credit.
„Este un aport propriu foarte mare. Poate ca ar fi fost mai bine daca programul ar fi inclus si posibilitatea finantarii terenurilor pentru constructii. In acest fel, impasul financiar ar fi fost rezolvat”, ne-au spus ofiteri de credit, precizand ca multi dintre clientii care s-au interesat de program se plang de faptul ca terenurile nu sunt de asemenea finantate.
Desigur, romanii ar utea apela la alte imprumuturi pentru a isi achizitiona terenurile, insa bancile sunt de cele mai multe ori reticente cand se pune problema finantarii de terenuri.
Astfel, Programul Prima Casa va incuraja in continuare cumpararea de locuinte vechi, singurele pentru care bancile dau banii inainte de efectuarea achizitiei.
Noi beneficiari pentru Prima Casa
O alta noutate a programului Prima Casa 2 este extinderea ariei de beneficiari. In noua etapa a programului, isi pot cumpara locuinte si persoanele care au mostenit o cota parte dintr-o locuinta.
Pana acum, acestea nu erau clienti eligibili, chiar daca partea care le revenea din mostenire era derizorie. De asemenea, nu se tinea cont daca mostenitorul detinea o cota parte intr-o casa in care se putea locui sau nu.
Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a repartizat plafonul de 700 milioane de euro celor 21 de banci care au transmis oferte de participare la programul „Prima Casa”.