Generali Fond de Pensii are aproape 390.000 participanti si o cota de piata de 9,37%. Administratorul ocupa locul trei pe aceasta piata, dupa ING Fond de Pensii si Allianz-Tiriac Pensii Private.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va adopta foarte curand, posibil la sfarsitul lunii martie, normele si regulile referitoare la fuziunea si preluarea de portofolii intre administratorii de pensii private.
DailyBusiness: Doriti sa fuzionati sau sa achizitionati un alt fond de pensii?
Ioan Vreme: Deocamdata nu exista cadru legislativ si norme prin care se poate face o astfel de fuziune. Daca pe piata vor aparea oferte si cerinte ale altor administratori de a fuziona sau de a preda administrarea fondului catre altcineva, bineinteles ca ne putem gandi, dar deocamdata nu am nici un fel de intentii imediate.
DB: Cu cat se vinde un participant?
IV: Nu stiu o suma anume. Este normal ca administratorii sa recupereze investitiile facute, sa aiba si un castig, dar nu vor reusi toti acest lucru. S-ar putea ca in unele situatii sa se incerce evitarea pierderilor. Sigur ca fiecare administrator are un cost pe care l-a stabilit acum la final, in functie de cat a cheltuit pentru fiecare client.
DB:Generali cat a cheltuit pentru un participant?
IV: Am cheltuit o suma rezonabila fata de ceea ce s-a intamplat in piata, mai ales fata de numarul de participanti obtinuti. Asta se datoreaza faptului ca preponderent in vanzarea noastra a fost vorba de forta proprie de vanzare – agenti de marketing, si nu brokeri.
DB: Cati participanti credeti ca veti mai atrage anul acesta?
IV: Pentru intregul an 2008 anticipasem ca vom atrage in jur de 10.000 de noi participanti. Dar, avand in vedere ca mai dureaza putin pana la lansarea unei norme corespunzatoare aderarii continue, cred ca vom atrage ceva mai putin decat ne-am propus.
DB: Credeti ca veti avea o cota de piata mai mare?
IV: Nu, nu este posibila o crestere semnificativa in acest an. Noi dorim sa fim in jurul aceleiasi valori, de 10%.
DB: Ce valoare a activelor estimati ca o sa inregistrati in acest an?
IV: Aveam estimate, in conditiile in care ar fi inceput colectarea contributiilor in ianuarie sau februarie, active de 65 milioane de lei. Insa acestea vor avea o valoare mai mica datorita faptului ca plata va incepe in luna mai.
DB: Ce obiective aveti pentru urmatorii doi ani?
IV: In primul rand, ne dorim sa avem un management al activelor cat mai performant si absolut transparent. De asemenea, vrem sa stabilizam portofoliul de clienti, sa avem posibilitatea sa-i atragem pe cei care intra pe piata fortei de munca pentru ca prin profilul lui de risc fondul Aripi administrat de Generali poate fi interesant pentru cei foarte tineri.
DB: Puteti estima ce randamente veti avea in viitorul apropiat?
IV: In condiitiile de volatilitate si de fluiditate ale momentului, este greu sa fac astfel de predictii. Dar cred ca vom fi capabili sa avem un randament deasupra mediei pietei.
DB: Care au fost cele mai neplacute evenimente petrecute pe parcursul campaniei de aderare?
IV: Relele intentii, agenti de marketing mai putini onesti, dificultatile create de acestia in relatia cu potentialul client si poate ca uneori lipsa de organizare interna care ne-a dat nopti nedormite sau ne-a facut munca mai dificila. Cu toate astea, agentii au adus 70% din aderentii fondului.