Cresterea monedei americane (de peste 20% fata de un cos de 6 valute), care a inceput in luna iulie, este artificiala si s-ar putea opri odata ce aversiunea fata de risc se tempereaza iar pietele financiare globale se stabilizeaza, spun analistii chestionati de Reuters.
„Cresterea dolarului din ultimul timp este artificiala, fiind un rezultat al repatrierii veniturilor si al crizei de lichiditate, dar acum acesta se apropie de o corectie”, a spus Bob Sinche, seful pentru piete financiare al sediului Bank of America din New York.
Sinche sustine ca dolarul s-ar putea tranzactiona la 1,38 dolari/euro la finalul lui decembrie, urmand ca moneda americana sa se deprecieze pana la 1,44 dolari/euro in primul trimestru din 2009.
In ultima sedinta de tranzactionare de pe piata din New York, cursul dolar/euro a fost de 1,2805, mult sub nivelul de maxima depreciere a dolarului din iulie, de 1,60 dolari/euro.
La randul lor, analistii Credit Suisse considera ca pe timp scurt dolarul s-ar putea aprecia pana la 1,23 dolari/euro pe termen scurt, dar prevad ca in timp de 6 luni moneda americana se va deprecia pana la 1,37 dolari/euro.
Fata de leu, dolarul american a crescut de la un nivel minim atins in acest an de 2,23 lei/euro, in cursul lunii iulie, pana la 3 lei/euro, ceea ce indica aprecierea monedei americane cu 34% fata de leu.