BCE reuseste sa scoata din emiterea acestor bancnote un profit consistent intr-o perioada in care raspunsul sau la criza cere multa stabilitate financiara, scrie Wall Street Journal.
Bancnotele de valoare „fac din euro valuta preferata a celor care activeaza in economia subterana sau in economia neagra si a celor care doresc sa ramana anonimi in cadrul tranzactiilor pe care le fac”, scria Willem Buiter, economist sef al Citigroup, intr-un raport recent, citat de WSJ.
Cand bancnotele si monezile euro au fost lansate pe piata in 2002, valoarea bancnotelor de 500 de euro aflate in circulatie era de 30,8 miliarde euro.
In prezent, in circulatie sunt bancnote in valoare de 285 de miliarde de euro, rata anuala de crestere a acestora fiind de 32%. Din aceasta valoare, 35% este reprezentat de bancnotele de 500 de euro, scrie ziarul american
Interesul gangsterilor pentru bancnotele de valoare mare vine de la faptul ca acestea sunt foarte usor de transportat, ocupand spatii mici. In 1998, seful de atunci al trezoreriei americane, Gary Gensler, si-a manifestat public ingrjorarea cu privire la competitia pe care o faceau celei mai mari bancnote americane, cea de 100 de dolari, bancnotele de valoare mare in euro.
Potrivit acestuia, un milion de euro in bancnote de 100 de dolari cantareau 22 de pounds (circa 10 kg), in timp ce aceeasi valoarea cantarea in bancnote de 500 de euro de cinci ori mai putin, scrie Wall Street Journal.