- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Washington Post: Cresterea puterii Germaniei provoaca temeri in Europa

24 Oct, 10:01 • Redactia DailyBusiness
Timp de decenii rolul Germaniei in Europa a fost acela de a asigura banii, nu conducerea, si avand in vedere amintirile legate de razboaiele mondiale, europenii au fost precauti in privinta unei dominatii germane, la fel si germanii insisi, potrivit unei analize a cotidianului Washington Post.
Washington Post: Cresterea puterii Germaniei provoaca temeri in Europa

Criza economica a zguduit puternic modelul postbelic al Europei si Germania ia din ce in ce mai mult deciziile. In timp ce multe state se chinuie sa-si plateasca datoriile, doar cancelarul Angela Merkel (foto) are destui bani pentru a-i salva. Iar pretul pe care il cere Merkel – [b]control mai puternic[/b] asupra modului cum functioneaza economiile acestor state – declanseaza semnale de alarma in capitalele europene.

La Atena, protestatari imbracati in uniforme naziste se plimba pe strazi, ca aluzie la vechiul model al Germaniei. In Polonia, acuzatiile ca Germania are ambitii imperialiste au devenit parte a campaniei pentru recentele alegeri prezidentiale.

Si chiar daca liderii germani au cautat in ultimele saptamani sa calmeze temerile inaintea reuniunilor de la Bruxelles din aceste zile, tonul a sunat combativ, scrie Washington Post, citat de Mediafax.

„Intrebarea cine ar putea accepta un model german a fost rezolvata de pietele financiare. Discutam despre detaliile si amploarea masurilor, nu de natura lor”, a spus un purtator de cuvant al ministrului german de Finante, Wolfgang Schaeuble.

[b]Bancile germane sunt mai putin expuse decat cele franceze la criza din Grecia[/b]. Germania s-a angajat, pana in prezent, cu 290 miliarde de dolari la pachetele financiare pentru Grecia, Portugalia, Irlanda si oricine mai are nevoie – mult mai mult decat oricare alta tara din Europa.

Indoielile legate de un rol mai mare in Europa sunt evidente si in Germania, unde Merkel se confrunta cu dezbateri tot mai dure privind masura in care tara ar trebui sa-si foloseasca banii pentru a ajuta alte state.

„Asta este probleme cand conduci. Cand Germania actioneaza exista temeri ca Germania va domina. Daca Germania nu face nimic exista temeri ca se retrage din Europa”, a spus fostul ministru de Externe Joschka Fischer, care a cerut guvernului german sa faca mai mult pentru a sustine euro.

Pentru aproape jumatate de secol dupa Al Doilea Razboi Mondial, Germania s-a multumit sa fie o putere industriala si a lasat politica in seama Frantei, care nu avea aceeasi istorie de a folosi forta pentru a-si atinge obiectivele. Daca Germania de Vest vroia sa se intample ceva in Europa ii soptea vecinului sau francez, iar propunerea se facea in comun. Chiar si amplasarea capitalei Germaniei Federale la Bonn, un oras adormit langa granita cu Belgia, simboliza orientarea europeana.

Dupa caderea Zidului Berlinului, Germania mult timp divizata a anuntat ca doreste reunificarea, starnind temeri ca o tara puternica in centrul Europei se va ridica din nou asupra vecinilor mai slabi. Pentru acceptarea unificarii de catre Franta, presedintele Francois Mitterrand a cerut un pret ridicat: Germania sa renunte la moneda sa stabila, marca, si sa se lege de o moneda comuna si prin extensie de Europa.

Sistemul a functionat multi ani. Dar timpul si circumstantele favorizeaza Germania in rolul de conducator. Puterile continentale, intre care Franta si Italia, au scazut in influenta, in timp ce in interiorul Germaniei precautia aproape a disparut. Drapelul german, considerat un simbol al mandriei nationaliste, flutura din ce in ce mai mult in toata tara, scrie Washington Post.

Pana in prezent, Germania s-a situat intr-o zona de mijloc – criticii ar spune ca a evitat sa-si asume sarcini de conducere – in privinta abordarii problemelor economice care afecteaza Europa de doi ani. In contextul crizelor din Grecia, Irlanda sau Portugalia, Germania a rezistat la a plati nota si nu a conturat o viziune clara despre cum se pot evita probleme in viitor.

Pe termen lung, insa, expertii sustin ca Merkel are putine optiuni pentru a se indeparta de Europa, chiar daca o astfel de directie ar fi populara in randul unei parti a electoratului. Germania face bani din produse si utilaje de calitate ridicata, pe care le vinde ulterior in afara tarii, astfel ca succesul sau depinde de cei din jurul sau. [b]O recesiune in restul Europei ar lovi rapid si Germania[/b].

La nivelul cancelariei germane exista sentimentul ca acum este momentul pentru planuri marete, noteaza cotidianul american, iar Merkel a cerut, in aceasta luna, schimbari ample pentru impunerea unei coordonari mai bune a politicilor economice la nivelul celor 17 state membre ale zonei euro. Schimbarile ar avea nevoie de ani pentru a fi implementate, insa un prim pas ar putea fi facut la reuniunea G20 de pe 3 noiembrie.

Germania a fost „constant in pozitia de a reactiona”, a spus Fredrik Erixon, seful Centrului European pentru Politici Economice Internationale din Bruxelles. Acum, insa, „se afla in pozitia de a dicta ce vrea in alte tari, iar aceastea trebuie sa accepte”.

Daca vor fi acceptate de restul liderilor europeni, propunerile vor impinge, probabil, zona euro catre o directie „mai germana”, un model care se bazeaza pe inflatie redusa, deficite mici si restrictii dure la imprumuturi. Franta pare dispusa sa accepte aceasta abordare intr-o perioada in care propriile finante nesigure nu ii permit sa riposteze.

Totusi, multi economisti, inclusiv de la FMI, au indoieli ca modelul german este cel mai potrivit pentru iesirea din recesiune, avand in vedere dependenta tarii de exporturi. Iar sentimentul faptului implinit starneste nemultumiri puternice in Europa. Slovacia a blocat recent, pentru scurt timp, planurile de a consolida resursele fondului de urgenta european. Chiar si vechiul aliat Austria opune rezistenta.

„Pur si simplu nu pot accepta ca Germania si Franta sa ia deciziile, pe care sa le prezinte restului zonei euro. Nu exista un consiliu economic sau un dictat. Avem o zona euro cu 17 state”, a spus ministrul de Externe al Austriei, Michael Spindelegger, la un post de televiziune.

In Germania, aceasta nemultumire starneste mirare.

„Toata lumea vrea la conducere, dar nimeni nu vrea sa fie condus”, a spus secretarul de stat din ministerul german de Externe Werner Hoyer.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
COD RUTIER 2025. Ce amendă rişti dacă treci pe roşu sau depăşeşti viteza cu doar un kilometru
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și pe Șucu”
Dan Negru a dezvăluit marele său regret: „Astăzi i-aș fi împrumutat cu bani pe Țiriac și ...
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul gol
Greșeala care îți poate distruge mașina. De ce să nu pui doar 10 litri de carburant în rezervorul ...
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul lucrează pentru ele
Cele 3 zodii care încep anul 2025 în forță. Vor trăi mari schimbări din ianuarie, tot Universul ...
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite și reîncălzite
Aparatul care înlocuiește cuptorul cu microunde din bucătărie. Alimentele pot fi gătite, prăjite ...
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale de cablu
Rețeaua de streaming care va detrona Netflix și HBO Max. Platforma va imita pachetele tradiționale ...
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul trecut!
Lovitură pentru proprietarii de locuințe. Asigurările obligatorii s-au scumpit drastic față de anul ...
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte magazine au asta”
Americani impresionați de ce au găsit într-un supermarket din România: ”Mă întreb dacă și alte ...
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Școală de șoferi 2025. Cum poți obține gratuit permis auto categoria B
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă și bonuri de masă
Ce salariu câștigă un angajat la McDonald’s România în 2025. Pe lângă leafă, compania oferă ...
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat copiii și și-a pus deoparte niște bunuri”
Adriana Bahmuțeanu, declarații privind moștenirea lăsată de Silviu Prigoană. „Și-a asigurat ...