„Situatia din Romania nu este speciala, pentru ca si alte tari, care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, au trecut printr-un proces similar”, a declarat Wimmer, citat de NewsIn.
Chiar daca deficitul de cont curent, care se va apropia de 14% din PIB in acest an, este considerat mare, investitiile mari in active fixe din aceasta perioada creeaza premisele unei cresteri viitoare a exporturilor, care sa depaseasca ritmul de sporire a importurilor, crede seful BCR.
Totodata, Romania dispune de surse pentru acoperirea acestui deficit al balantei de plati, care constau mai ales in investitiile straine directe, banii veniti de la romanii din strainatate si fondurile structurale europene.
„Investitiile straine directe acopera circa 40% din deficitul de cont curent in acest an, iar remiterile lucratorilor romani din strainatate insumeaza 5-6 miliarde euro”, a explicat Wimmer, care a prezentat analizele realizate de departamentul de cercetare din BCR.
Wimmer a mai spus ca semnalele venite din strainatate – mai ales de la Fondul Monetar International sau de la agentiile de rating – cu privire la riscurile care pandesc economia romaneasca nu trebuie sa genereze panica.
„Economia romaneasca va creste probabil cu 5,8% in acest an si cu circa 6% in 2008, adica de trei ori mai repede decat economia zonei euro, estimata sa avanseze cu 2,1%” , a precizat Wimmer, adaugand ca aceste aspecte trebuie scoase in evidenta. „Autoritatile au fost prea concentrate pe situatia interna in acest an si nu au explicat, poate, suficient situatia in exterior”.
In privinta inflatiei, seful BCR a aratat ca accentuarea acesteia din ultimele luni se explica mai degraba prin factori externi, precum scumpirea alimentelor ca efect al secetei – care a afectat, de altfel, o mare parte a Europei – si cresterea pretului petrolului pe plan mondial.