- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

WSJ: Cazul Rompetrol ingrijoreaza Uniunea Europeana

18 Jan, 17:24 • Redactia DailyBusiness
"Romania ingrijoreaza UE intr-un caz cu ecouri similare Yukos" titreaza Wall Street Journal Europe pe prima pagina a editiei de joi, alocand un spatiu amplu unui articol care descrie scandalul in care sunt implicati actionarii grupului Rompetrol.
WSJ: Cazul Rompetrol ingrijoreaza Uniunea Europeana

Pe durata dificilei sale tranzitii de la comunism la capitalism, incepute in anii 1990, Romania adesea a vandut active degradate aflate in proprietatea statului pentru sume infime. Astazi, se dezvolta o reactie ostila la aceasta situatie, pe masura ce investitorii, multi dintre ei occidentali, incaseaza profitul in urma acestor afaceri, potrivit WSJ.

Un caz in mod particular – implicand fosta companie de stat Rompetrol – a divizat tara cu privire la rolul politicii in afaceri si sistemul juridic, si a ridicat intrebari asupra onestitatii demersului anticoruptie al guvernului, mai spune articolul citat.

Potrivit WSJ, oficialii europeni sunt ingrijorati de evolutia cazului Rompetrol.

Daca o instanta decide ca s-a dat mita in privatizarea principalului activ detinut de Rompetrol – o rafinarie de petrol – guvernul spune ca ar putea declara vanzarea nula si lua rafinaria inapoi. Intreprinzatorul si politicianul Dinu Patriciu, care in prezent detine Rompetrol in proportie de 80%, crede ca guvernul vrea sa ia inapoi rafinaria Rompetrolului, dupa modelul cazului de evaziune fiscala a guvernului rus impotriva patronului gigantului petrolier OAO Yukos, Mikhail Hodorkovsky, care a dus la confiscarea principalelor active ale societatii respective, arata WSJ.

Acuze similare au fost lansate in noiembrie impotriva bancherilor si a altora implicati in privatizarea unei alte societati petroliere romanesti, Petrom, care a fost achizitionata in 2004 de catre OMV AG din Austria. Acel caz, de asemenea, poate duce la luarea inapoi de catre Stat, sau, mai degraba, renegocierea vanzarii unei rafinarii, conform unui consilier al presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

In continuare, WSJ prezinta succint evolutia companiei Rompetrol, dupa preluarea acesteia de catre Dinu Patriciu si asociatii sai americani, Phil Stephenson si Colin Hart, precum si scandalurile care s-au legat in ultimii ani de numele companiei.

Pana acum, procurorii au in vedere acuzatii formale impotriva a 14 oficiali Rompetrol pentru divulgarea de informatii privilegiate si frauda. Cercetarile continua pentru a stabili daca s-a dat mita in timpul privatizarii Petromidia. Procurorii implicati in caz au refuzat sa comenteze. Procesul d-lui Patriciu pentru frauda, evaziune fiscala, spalare de bani si divulgarea de informatii privilegiate continua; nu a fost stabilita nici o data pentru procesul celor doi americani. Toti cei trei neaga comiterea unor delicte, conchide WSJ.

Articolul a aparut in plin scandal politic declansat de un bilet pe care primul ministru Calin Popescu Tariceanu i l-ar fi trimis in urma cu doi ani presedintelui Traian Basescu, prin care i-ar fi solicitat sa se intereseze la Parchetul General despre evolutia cazului Petromidia.