Liderii europeni viseaza inca din anii ’90 la o uniune monetara care sa se extinda treptat catre toate statele foste comuniste de la granita estica a Uniunii Europene, proiect care ar permite UE sa atinga potentialul real al statutului de uniune economica, scrie Mediafax.
Multe tari care doresc sa intre in zona euro se lupta acum cu efectele recesiunii profunde si deficitelor bugetare mari lasate in urma de criza financiara. Trei dintre ele (Romania, Ungaria si Letonia) au apelat deja la ajutorul Fondului Monetar International.
Printre candidati se numara Polonia, statele baltice (Estonia, Letonia si Lituania), Cehia, Bulgaria, Ungaria si Romania.
Toate aceste tari sunt obligate de statutul de state membre UE sa urmareasca adoptarea monedei euro, insa nu exista un termen limita de aderare la uniunea monetara.
Tarile baltice au fost considerate in ultimii ani printre „favoritii” la o intrare accelerata in zona euro, insa au suferit lovituri grele in urma crizei si au dificultati majore in prezent.
Acum un an si jumatate, Polonia avea ca obiectiv intrarea in zona euro pana in 2011, insa acum chiar si cele mai optimiste voci considera ca momentul a fost amanat deja cu cativa ani.
Economiile statelor membre din est sunt in continuare prea fragile pentru a putea fi incluse in uniunea monetara, chiar daca ar reusi sa indeplineasca criteriile de adoptare a euro in privinta datoriei de stat si deficitelor, sustin criticii ideii de expansiune rapida a zonei euro.
Pentru zona euro, cele mai mari sperante, dar si cele mai grave incertitudini, sunt legate de Polonia. Datorita exporturilor, economia Poloniei a rezistat recesiunii si nu s-a contractat anul trecut.