„Cresterea majora a preturilor produselor de consum este deja mai mult decat previzibila: este o certitudine in ceea ce priveste anul viitor si, in cazul in care cursul leului nu va fi tinut in frau, vom asista la evolutii ale caror efecte vor fi extrem de greu de suportat atat de catre populatie, cat si de catre sectorul privat”, a mentionat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Criza ar fi trebuit sa determine scaderea preturilor, pentru a stimula consumul si achizitiile, fapt care s-a si intamplat in principal in sectorul imobiliar si in industria auto, insa, incertitudinea locurilor de munca si dificultatea de a accesa finantarile necesare au anulat practic „beneficiile” acestor evolutii.
Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza ca, in ceea ce priveste sectoarele de activitate, criza merge dinspre bunuri de folosinta indelungata si industrie grea, catre produse non-food, urmand apoi sa loveasca cel mai puternic industria alimentara in cursul anului viitor, cand, din cauza cresterii somajului si a preturilor, romanii vor fi nevoiti sa taie dramatic dintre alimente de pe lista de cumparaturi.
„Puterea de cumparare a populatiei este intr-o scadere vertiginoasa si, in plus, trebuie observat ca, daca in prima jumatate a anului in curs, majoritatea firmelor care au intrat in faliment au fost cele mici, in ultima vreme aflam din ce in ce mai des despre firme de renume din Romania care isi anunta insolventa; in opinia mea, inca nu am ajuns nici macar aproape de punctul cel mai de jos al crizei, iar problemele cu adevarat grave vor aparea in perioada urmatoare si in prima jumatate a anului viitor”, a precizat Victor Safta.
„O moneda nationala aflata intr-un puternic proces de depreciere ar fi lovitura de gratie data economiei. Ne asteptam ca Banca Nationala sa intervina constant pentru a sustine leul… atat cat va putea si va avea resurse”, a aratat Victor Safta.
Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza ca evolutia crescatoare a preturilor nu se datoreaza exclusiv factorilor interni, ci este sustinuta de un intreg context international.
Deocamdata pretul carburantilor este la un nivel destul de mic, deoarece pretul petrolului se calculeaza in dolari, iar moneda americana este extrem de „slaba” fata de euro.
„Agricultura poate fi prima sansa in 2010 pentru Romania: conditia de baza pentru a asigura preturi ale alimentelor suportabile pentru populatie si pentru a stopa declinul industriei alimentare si al celor conexe este sustinerea agriculturii, cresterea productiei agricole cu cerere pe piata si scaderea dependentei de produsele importate, care se platesc in Euro si vor fi aduse cu mari costuri din ce in ce mai mari”, subliniaza Victor Safta.