„Efectele dezastruoase pe care le-ar avea asupra economiei romanesti ar face imposibila recuperarea finantarilor si creditelor acordate in ultimii ani”, a precizat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers.
Diminuarea liniilor de finantare pe care bancile-mama le acorda bancilor romanesti la care sunt actionari majoritari ar avea efecte dramatice asupra economiei romanesti prin prisma lipsei de lichiditati, a blocajului indus activitatii companiilor si a „anihilarii” creditarii persoanelor fizice, sector care a ajuns deja la cote atat de reduse incat aproape a distrus industriile care depind de el, subliniaza analistii de la X-Trade Brokers.
„In plus, sa nu uitam implicatiile majore pe care astfel de demersuri ale bancilor-mama le-ar avea asupra monedei nationale”, a spus Victor Safta.
Acesta a mentionat ca retragerea unor sume masive de euro de pe piata romaneasca ar duce cursul de schimb euro/leu la niste cote atat de ridicate, incat ar distruge pur si simplu orice sansa de rambursare a unor credite contractate in euro, fapt care ar afecta puternic toate bancile.
„Cea mai mare ironie este faptul ca, din cate se intrevede in prezent, doar repatrierea capitalului si diminuarea liniilor de finantare ar putea destabiliza bancile din Romania. Altfel, asa cum este in prezent, sistemul bancar romanesc s-a descurcat foarte bine in conditiile extrem de grele cauzate de criza mondiala”, a spus Victor Safta.
Conform estimarilor facute publice, institutiile bancare de pe piata romaneasca vor incheia anul curent cu profit si, „chiar daca acesta va fi extrem de redus fata de anii precedenti, rezultatele lor sunt mai mult decat laudabile in contextul global al crizei, care a condus, in alte tari, la intrarea in faliment a unor banci si institutii financiare de renume”, este de parere directorul casei de brokeraj.
Analistii de la X-Trade Brokers considera ca semestrul al doilea al anului in curs va fi mult mai „sensibil” pentru economia romaneasca decat inceputul de an, iar masurile pe care le va lua guvernul, inclusiv in ceea ce priveste protejarea sistemului bancar autohton, vor fi „cruciale”.
„In prima parte a anului 2009 s-au acumulat pierderi – de la reducerea activitatii majoritatii firmelor, la reduceri de costuri, de personal, diminuarea colectarii fondurilor la bugetul de stat etc, iar efectele acestui declin general vor fi cu mult mai vizibile in cea de-a doua parte a anului”, a precizat Safta.
„In mod similar, orice masuri economice si adminstrative vor fi luate de acum inainte, data fiind inertia oricarei economii, nu ne putem astepta ca acestea sa produca efecte semnificative in cursul anului curent, ci abia in 2010. Insa, mentinerea parametrilor actuali ai sistemului bancar autohton este conditia de baza pentru ca orice eventuala masura sa poata avea sanse de succes”, a conchis Victor Safta.
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte 6 tari europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania si Romania.
Pe piata din Romania, X-Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 400 milioane euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs.