In ultimii 6 ani (2002- 2008), ponderea industriei la formarea produsului intern brut (PIB) a scazut cu 4%, ajungand la 22,9% in 2008, mai mica decat cea a comertului (23,3%), iar agricultura a inregistrat un recul de la 11,4% la 6,5%, se mentioneaza in raportul X-trade Borkers.
In acelasi interval de timp insa, ponderea constructiilor la formarea PIB aproape s-a dublat, de la 5,7% in 2002 la 10,5% la sfarsitul anului trecut.
„In conditiile in care creditarea a stagnat, afectand atat sectorul imobiliar, respectiv pe cel al constructiilor, cat si comertul, iar criza deja a afectat industria, este irealist sa ne inchipuim ca, dupa scaderea de 6,2% din primul trimestru al acestui an, economia romaneasca va incepe sa isi revina si isi va mentine din nou cativa ani acest trend”, a mentionat Victor Safta.
„In primele 4 luni ale anului nu a avut loc nici o imbunatatire structurala a economiei, ci dimpotriva: investitiile au scazut cu 23%, deficitul bugetar este in crestere fata de estimarile initiale, fiind putin probabila atingerea tintei anuale de 4,6%, iar politicile macro-economice nu se duc deloc in directia stimularii activitatii IMM-urilor, productiei si consumului intern”, a mai spus Safta.
In ceea ce priveste stimularea creditarii, analistii de la X-Trade Brokers considera ca efectele scaderii din ultimul timp a dobanzii de politica monetara vor fi vizibile abia pe termen mediu si nicidecum in lunile imediat urmatoare.
Reducerea dobanzii cheie este de asteptat sa aiba efecte contrare. Pe de o parte, pentru a avea un efect major asupra stimularii creditelor, reducerea dobanzii ar trebui sa fie semnificativa in lunile viitoare, iar pe de alta parte, o astfel de evolutie ar contribui semnificativ la deprecierea monedei nationale, afectand negativ, printre altele, creditarea in valuta.
Asupra leului exista in prezent tendinte de depreciere, considera analistii X-Trade Brokers.
„Daca in piata nu vor aparea interventii sau oferte false, cotatia ar trebui sa ajunga la 4,3660 lei/euro, dupa ce intai va fi spart rezistenta de 4,3100- 4,3300. Acest interval a fost incercat de cateva ori de la inceputul anului, si pana in prezent, a reprezentat o rezistenta serioasa”, a explicat Victor Safta.