Cresterile economice inregistrate in trimestrul al doilea de catre Germania si Franta au fost urmate de imbunatatiri semnificative ale indicatorilor care privesc serviciile si respectiv, productia, iar revenirea acestor doua economii atat de importante pentru Europa va avea categoric o influenta pozitiva si asupra celorlalte state de pe continent, este de parere Victor Safta.
Semnalele pozitive din Europa de Vest au determinat, in ultima perioada consolidarea avantajului monedei euro in fata dolarului american. Inca de la jumatatea lunii iulie, perechea euro/dolar s-a tranzactionat la un nivel de peste 1,4, sub care nu a mai coborat deocamdata.
„Unii analisti au pus scaderea monedei americane pe seama faptului ca ar exista unele semnale privind iesirea SUA din criza, si de aceea, investitorii si-ar indrepta atentia mai mult catre piata de actiuni, fapt care conduce la scaderea investitiilor in instrumentele financiare bazate pe dolar si astfel este determinata devalorizarea monedei”, a mentionat Victor Safta.
„Acest mecanism exista si functioneaza, insa, in cazul de fata, cred ca este supraestimat: dolarul american scade comparativ cu euro pentru ca Europa emite semnale mult mai pline de substanta privind iesirea din criza. Sa nu uitam ca cele doua mari tari ale caror economii care au aratat pana in prezent ca trec pe plus, Germania si Franta, cumuleaza circa 146 milioane de locuitori, ceea ce inseamna aproximativ jumatate din piata americana”, a completat acesta.
Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza de asemenea ca devalorizarea dolarului american in raport cu o serie de monede majore de schimb reprezinta in principal un efect secundar al evolutiei sale defavorabile fata de moneda euro.
O devalorizare semnificativa a dolarului nu este insa de dorit, atrag atentia analistii X-Trade Brokers, „chiar daca ar fi sa luam in calcul doar efectele sale asupra pretului petrolului, de asemenea in crestere in ultima perioada”.
In lunile iunie si iulie, petrolul a trecut in mod accidental pragul de 70 dolari per baril, insa pe parcursul lunii august, pana in prezent, pretul acestuia s-a stabilizat peaste acest nivel.
„Pe langa a fi un efect al semnelor – inca timide, e drept – de redresare economica a unor state, pretul petrolului cumuleaza o componenta legata de evolutia dolarului american – care are chiar o pondere importanta in formarea pretului – astfel incat un dolar american slab va contribui la un pret mare al combustibililor la nivel mondial”, a subliniat Victor Safta.