„Dinamica inregistrata de sectorul constructiilor si domeniul imobiliar sunt indicatori extrem de importanti privind finalul crizei in orice tara, iar Romania nu face exceptie, cu atat mai mult cu cat, similar Spaniei, cresterea economica din perioada anterioara s-a bazat prea mult pe aceste segmente”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
„Dintre toate tarile blocului comunitar, in luna iulie, Romania a inregistrat cea mai puternica scadere a activitatii in sectorul constructiilor, comparativ cu luna precedenta. Chiar daca, asa cum e de dorit, viitoarea crestere economica – de dupa criza- va fi mai echilibrata si bazata pe mai multe sectoare de activitate, aceasta evolutie este un semnal clar privind finalul indepartat al crizei”, a adagat Safta.
Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza ca ultimele date statistice privind sectorul constructiilor sunt indicatori ai prelungirii crizei: in trimestrul al doilea, constructiile au cunoscut un declin record, de 14,2% fata de primele trei luni ale anului.
In continuare, in luna iulie, activitatea din constructii a scazut in Romania cu 9%, in raport cu luna anterioara, fata de un declin de 1,1% in Uniunea Europeana. In plus, datele statistice oficiale releva faptul ca numarul tranzactiilor imobiliare inscrise in Cartea funciara in primele sase luni din 2009 a scazut cu 26,25% fata de perioada similara a anului trecut.
In situatii similare, de contractii lunare accentuate pe acelasi sector, se regasesc si alte state membre precum Slovenia (-4,6%) si Spania (-4,1%).
Cel mai apropiat de Romania este cazul Spaniei, a carei economie s-a dovedit a fi foarte vulnerabila fata de criza mondiala deoarece s-a bazat la randul sau prea mult pe volumul de activitate din imobiliare. In prezent, Spania, candva tara cu cel mai rapid ritm de crestere din zona euro, sufera o grava incetinire economica semnaland o contractie de 4,1% in trimestrul al doilea comparativ cu perioada similara a anului trecut, produsul intern brut (PIB) coborand cu 1% fata de primele 3 luni ale acestui an.
O dinamica ridicata a sectorului de constructii este un semnal clar privind cresterea economica a unei tari, data fiind cererea manifestata atat de persoanele fizice in ceea ce priveste spatiile locative, cat si cea din partea companiilor, pentru spatii de birouri si facilitati de productie.
„In Romania atentia ramane insa in prezent indreptata in mod excesiv si nesanatos asupra constructiilor. Spania este un bun exemplu in acest sens, daca mai era nevoie, avand in vedere faptul ca Romania insasi simte efectele axarii unitare asupra unui domeniu”, a mentiont Victor Safta.
„Credem ca, in viitoarea crestere economica ce va urma finalului crizei, constructiile si domeniul imobiliar vor cunoaste o inertie si vor evolua pozitiv la ceva timp dupa revenirea altor sectoare, iar acest lucru va fi benefic economiei romanesti in ansamblu, care va avea o structura de crestere mai echilibrata”, a conchis seful X-Trade Brokers Romania.