Oficialitatile romane au anuntat ca obiectiv trecerea la moneda unica europeana in anul 2014, ceea ce ar presupune ca, cel tarziu in 2012, Romania sa intre in Exchange Rate Mechanism II (ERM II; mecanismul european al ratelor de schimb), ce reprezinta testul de stabilitate pe care moneda nationala trebuie sa il treaca timp de 2 ani.
„Singurele industrii care comunica reduceri substantiale de preturi sunt, din pacate, cele care au cunoscut scaderi dramatice ale volumelor de vanzari, astfel incat ponderea lor in indicele de inflatie este nesemnificativa: industria auto si, respectiv, domeniul imobiliar”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
„Evident, cresterea preturilor combustibililor si energiei au, de asemenea, un impact major asupra preturilor produselor si, in consecinta, au efecte inflationiste”, a mai spus Safta.
Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in luna iunie, Romania a inregistrat cea mai mare rata medie anuala a cresterii preturilor, respectiv de 5,9%, in raport cu aceeasi luna a anului trecut, fata de o medie de 0,6% la nivelul blocului UE.
Cu exceptia Estoniei insa, doar state din zona euro au marcat inflatii negative (Irlanda -2,2%, Portugalia -1,6%, Belgia, Luxemburg, Spania -1% fiecare si Austria -0,3%. Zona euro a inregistrat o inflatie medie de -0,1% in iunie.
„Aceasta diferenta dintre nivelul inflatiei inregistrate in Romania si, respectiv, cel din zona euro, nu este deloc incurajatoare din perspectiva adoptarii monedei unice, avand in vedere ca inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele mai perfomante 3 state membre, iar diferentele majore nu sunt deloc usor de recuperat in conditiile schimbarilor economice importante generate de criza si recuperarea dupa criza”, au declarat analistii de la X-Trade Brokers.
Un alt criteriu important in vederea adoptarii monedei unice il reprezinta nivelul de maxim 3% din produsul intern brut (PIB) pe care trebuie sa il atinga deficitul bugetar, in prezent estimat de catre analistii de piata la 5,1-5,4% din PIB.
„Spre deosebire de inflatie, deficitul bugetar este mult mai usor de controlat si de manipulat, depinzand in foarte mare parte de politici guvernamentale corecte, aplicate sistematic”, a precizat Victor Safta.
„In ceea ce priveste stabilitatea relativa a cursului de schimb al leului in jurul nivelului de echilibru pe termen lung, cu variatii maxime de plus/minus15%, leul deja indeplineste acest criteriu, dar, sa nu uitam ca cerintele UE prevad lipsa interventiilor Bancilor Centrale in acest scop”, a subliniat directorul X-Trade Brokers.
Pe piata din Romania, X-Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 400 milioane euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs.