Anul trecut, Romania avea inca sansa de a trece prin criza mondiala fara emotii excesive, asemeni Poloniei si Ciprului, tari care si-au asigurat cresteri economice modeste chiar si in acest an dificil, se mentioneaza in raportul firmei de brokeraj.
Din pacate insa, avem parte de „varianta negativa” a scenariului, in care un deficit bugetar ridicat, precum si ignorarea pentru mult timp a influentelor crizei financiare globale, lipsa de sustinere a unor sectoare cheie ale economiei, au condus la pozitionarea Romaniei, in aceasta luna, pe locul 10 in topul tarilor cu cea mai mare probabilitate de incetare a platilor, a mentionat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Potrivit datelor companiei de monitorizare a pietei finaciare CMA, Romania se afla in topul primelor zece tari privind riscul de incetare a platilor, cu o probabilitate de incetare a platilor de aproape 25% (locul zece in lume), pe primele locuri situandu-se Argentina, Ucraina, Venezuela, Letonia si Islanda, mai scriu analistii.
„Ministerul de Finante se imprumuta constant atat de la bancile locale, cat si de pe pietele externe, bani care se adauga imprumuturilor luate de la organismele europene si internationale, fapt care, daca va continua in acelasi ritm, va adanci deficitul bugetar cu mult peste asteptarile Fondului Monetar International sau ale guvernului. In acest moment, previziunile analistilor nostri sunt destul de sumbre”, a precizat Victor Safta.
„Anul trecut, interventia Guvernului in economie ar fi putut salvatoare si, prin interventie, inteleg masuri care ar fi putut plafona „bubble”-ul imobiliar sau care ar fi putut stimula IMM-urile si accesul acestora la fonduri europene”, mai spune analistul.
Acestea mentioneaza ca nici acum nu este prea tarziu pentru a initia si implementa masuri care sa asigure Romaniei un start bun la revenirea din criza, Romania avand si un atu puternic in acest sens: sanatatea sistemului bancar local, a completat acesta.
Analistii de la X-Trade Brokers considera de asemenea ca se impune sustinerea selectiva a sectoarelor economice.
„Fondurile sunt insuficiente in aceasta perioada, asa incat se impune o analiza riguroasa a sectoarelor economiei pentru a identifica domeniilor cheie, care determina dezvoltarea unor industrii conexe si in care exista suficiente avantaje competitive”, a conchis Victor Safta.