La poarta fabricilor din Romania, zaharul costa acum 2,2-2,4 lei (inclusiv TVA) si ajunge in marile lanturi de magazine la circa 3-3,2 lei pe kilogram.
Zaharul s-a scumpit marti pana la un nivel maxim al ultimului an, de 11,54 centi/livra (1 livra = 453,59 grame), ca urmare a cumpararii masive de materii prime de catre fondurile de investitii, precum si a cresterii cererii din partea industriei braziliene de biocombustibili, sustinuta de pretul record de 100 dolari/baril al petrolului, conform Morgan Stanley.
„Piata petrolului si cea a zaharului sunt interconectate si asta pentru ca trestia de zahar este folosita pentru productia de biocarburanti, ce sunt folositi drept alternativa pentru carburantii clasici, deveniti tot mai scumpi”, explica, pentru DailyBusiness, Emilian Dobrescu, presedintele Patronatului Zaharului.
El spune ca majorarea preturilor pe piata internationala afecteaza in mod direct piata autohtona si asta pentru ca aproape 80% din zaharul din Romania este produs cu materie prima din strainatate, in principal din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahar.
„In conditiile unei crize majore pe piata petrolului, datorata cotatiilor istorice din ultima perioada, barilul de petrol depasind granita celor 100 de dolari, de la 50-60 de dolari asta-vara, investitorii s-au orientat catre combustibili alternativi si au cumparat cantitati uriase de trestie de zahar, fapt ce a dus la majorarea preturilor”, a explicat Dobrescu, care ocupa si functia de director al companiei Agrana, unul dintre cei mai mari producatori de zahar din Romania.
Producatorii romani spun ca, daca preturile vor continua sa creasca, scumpirile de pe piata autohtona vor fi inevitabile. Anual sunt importate 450-500 milioane de tone si de aceea pretul mondial influenteaza foarte mult piata autohtona.
„Cresterea preturilor materiilor prime va duce in mod direct la cresterea preturilor la toti prelucratorii si, pe lantul final, la cresterea pretului zaharului din magazine”, a estimat, pentru DailyBusiness, Ioan Armenean, membru in cadrul Patronatului Zaharului si director al Fabricii de Zahar Ludus.
Producatorii de zahar spun ca fluctuatiile preturilor materiilor prime pentru zahar sunt dificil de anticipat, dar ca, in conditiile in care cotatiile pentru zahar brut, tranzactionate pe platforma Intercontinental Exchange, vor depasi 15 centi/livra, majorarea pretului zaharului romanesc va fi de pana la 30 de procente.
„Este greu de estimat cu cat se va scumpi zahar si ce pret vom avea in 2008. E ca si cum ai incerca sa ghicesti pretul barilului de petrol care, iata, fluctueaza in mod constant in ultima vreme”, spune Emilian Dobrescu.
„Cert este ca, in mod sigur, majorarile nu vor fi mai mari de 30% si asta pentru ca productia locala de sfecla de zahar a fost una buna si ar putea amortiza cresterea cheltuielor, chiar daca productia de zahar din sflecla e mai scumpa decat cea din trestie, din import”, a mai spus Dobrescu.
In prezent, pe piata romaneasca, tona de zahar se comercializeaza, in sistem vrac, in medie cu 2.000-2.200 de lei. Pretul kilogramului de zahar pleaca din fabrica la circa 2-2,4 lei si ajunge in piata, in functie de sortimentul si forma de prezentare a produsului, la sume in medie intre 3 si 5 lei/kilogram. Diferenta este data de costurile de transport, ambalaj si adaosurile intermediarilor.
Pe piata europeana, pretul mediu este de 1,1 euro pe kilogram (circa 3,75 lei)
Romanii consuma circa 22 de kg/loc./anual, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 39 kg/loc.
Morgan Stanley: Energia „verde” poate determina o criza de zahar
Analistii de la banca americana de investitii Morgan Stanley estimeaza ca pietele internationale se vor confrunta in urmatorii doi ani cu o criza a zaharului.
Intr-un raport intitulat „Less Cane, More Ethanol” („Mai putina trestie de zahar, mai mult etanol”), analistii de la Morgan Stanley au estimat ca in perioada 2008/2009 pietele internationale se vor confrunta cu un deficit de zahar de 1,6 milioane de tone. Estimarea difera semnificativ de cea anterioara, cand analistii de la Morgan Stanley anticipasera ca productia de zahar va ramane in excedent pana in perioada 2009/2010.
Estimarile analistilor vin in conditiile in care Brazilia, cel mai mare producator de etanol pe baza de trestie de zahar din lume si un mare exportator de zahar, ar putea sa dirijeze o parte tot mai mare din productia sa de trestie de zahar pentru a alimenta cererea in crestere de etanol.
„Centrul legaturii dintre etanol si zahar se afla in Brazilia”, a spus un economist de la Organizatia Internationala a Zaharului cu sediul la Londra, Serghei Gudosnikov, citat de presa internationala.
Analistii spun ca mai mult de jumatate din productia de trestie de zahar a Braziliei ar putea fi folosita pentru a fabrica etanol in urmatorii cativa ani, pentru a raspunde cererii unor vehicule (FFV – Flexible Fuel Vehicles) de pe piata, care pot fi alimentate cu gaz, cu etanol sau cu o combinatie de gaz si etanol.
Cotatia contractelor la termen pentru zahar brut cu scadenta in martie, tranzactionate pe platforma Intercontinental Exchange, a urcat marti cu 0,17 centi pana la un nivel de 11,54 centi/livra (1 livra = 453,59 grame), valoare maxima inregistrata din ianuarie 2007.
Recordul de pret a fost inregistrat insa in 2006 cand zaharul s-a vandut cu pana la 18,25 de centi/livra, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.
Si atunci, ca si in prezent, evolutia a fost impulsionata de investitorii speculativi, dar, la fel ca si in cazul pietei americane, si de informatiile privind productia din Brazilia.