Zdenek Romanek, noul CEO al Raiffeisen Bank România le explică românilor de ce este nevoie să țină cont de alegerea unor locuințe care să nu fie cu mult mai scumpe raportat la venitul familiei, precum și cea a alegerii dobânzilor fixe la creditele ipotecare, în cele mai multe dintre cazuri. În primele sale declarații de presă făcute public, după preluarea mandatului de CEO, cehul a transmis că România reprezintă o „piață super core” pentru bancă și a vorbit despre planurile pe care le are la conducerea Raiffeisen.
„Un lucru foarte diferit pe care l-am întâlnit în piața românească este proporția uriașă a creditelor cu dobândă variabilă. În alte țări din regiune situația este diametral opusă, vezi credite cu dobânzi fixe în peste 90% din cazuri. Ipoteca nu reprezintă însă un produs investițional, vorbim de casa ta aici, vrei să ai costuri de locuință predictibile folosind o dobând fixă (n.red. la creditul ipotecar)”, a declarat Zdenek Romanek.
Cele mai multe dintre creditele ipotecare contractate de români au dobânzi ce se formează dintr-o marjă fixă stabilită de bancă, la care se adaugă comisioanele și nivelul IRCC – indicele folosit pentru calcularea ratelor la creditele cu dobânzile variabile. Înainte, când IRCC și dobânzile din piață erau mici, o dobândă variabilă la creditul ipotecar era destul de ușor de acceptat de români, deoarece aceasta nu era foarte mare. În prezent însă, când Banca Națională a României și celelalte bănci centrale europene împing în sus dobânzile pentru a combate inflația, IRCC crește, iar odată cu acesta cresc și ratele la credite.
Mai poți citi: Reacția NATO în fața unui atac nuclear lansat de Putin în Ucraina? Fostul șef al CIA explică ce s-ar putea întâmpla în acest caz
Ratele românilor la credite ipotecare au crescut cu aproximativ 20% de la începutul lui 2022 până în prezent. Mai mult, începând cu această lună, când se va aplica noul nivel al indicelui IRCC, ratele ar putea să fie cu chiar 40% mai mari față de la începutul lui 2022.
În luna septembrie, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică moratoriul bancar. Este vorba despre un proiect ce este menit să îi ajute pe românii care nu își mai pot plăti ratele din cauza inflației. Mai mult, persoanele fizice pot cere amânarea ratelor cu până la 9 luni în cazul în care au înregistrat o creștere medie de minim 25% a cheltuielilor lunare în cele 3 luni anterioare solicitării. Despre acest lucru a oferit mai multe detalii și Zdenek Romanek.
„În prezent și noi facem calcule și estimări cu privire la moratoriu. Analizăm ce înseamnă de fapt aceste dobânzi variabile pentru clienți și ce înseamnă creșterea ratelor vs. veniturile clientului sau ale gospodăriei care a contractat creditul. Până acum putem spune că majoritatea clienților Raiffeisen sunt într-o situație rezonabil de bună pentru a-și plăti ratele”, a declarat Zdenek Romanek.
Mai poți citi: Pensionarii vor plăti bani la stat, pentru asigurările sociale de sănătate. Cum se calculează CASS și câți bani vor plăti românii