Dupa repartizarea aleatorie, Zepter Fond de Pensii reusise sa atraga 1.649 participanti, cota sa de piata fiind de 0,04%, potrivit datelor CSSPP.
Deocamdata, nu se pune problema ca portofoliul de clienti ai Zepter sa fie obiectul unei achizitii deoarece nu exista o norma care sa legifereze procedurile de fuziune si achizitie pe piata pensiilor private.
„Nu se poate pune problema unei achizitii, deoarece arbitrul pensiilor nu a reglementat deocamdata norma privind fuziunile si achizitiile”, a declarat pentru DailyBusiness Mihai Seitan, director general FinCop.
Acesta a adaugat ca este posibil ca Zepter sa fi inregistrat pierderi in urma procesului de marketing, compania incercand ca prin retragerea de pe piata sa diminueze pierderile suplimentare pe care le-ar fi presupus administarrea conturilor clientilor atrasi.
Potrivit legii, participantii acestui fond se pot inscrie la un alt fond de pensii private fara a li se percepe taxe si comisioane de transfer. Persoanele cu varsta sub 35 de ani care nu vor opta pentru alt fond vor fi repartizate aleatoriu.
„In acest moment avem discutii cu cativa dintre administratorii din coada clasamentului (dupa cota de piata n.r.) pe pilonul II cu privire la retragerea lor de pe piata, dar cu certitudine nu avem decat cererea depusa in acesta dimineata de catre Zepter”, a spus Cristian Rosu, citat de NewsIn.
Faptul ca aceste companii s-au retras inseamna ca au un grad de responsabilitate ridicat „fata de putinii participanti pe care au reusit sa ii determine sa semneze pentru fondurile administrate de ei”, a adaugat directorul CSSPP.
„Pentru ca nu au putut sa le garanteze o protectie adevarata asupra banilor lor, nu fac decat ca la momentul anterior intrarii banilor in sistem sa se retraga pentru ca acestia sa nu fie prejudiciati printr-o gestionare defectuoasa a sumelor care le vor reveni”, a precizat Rosu.
Zepter este al doilea fond de pensii private, dupa Marfin, care si-a anuntat retragerea de pe pilonul II.