„Din punctul de vedere al MediaSind, in principiu suntem de acord cu aceasta solicitare, dar in anumite conditii. Avand in vedere ca pana in prezent peste 50 de publicatii au fost inchise, peste 1.500 de jurnalisti au fost aruncati in strada, criza economica afecteaza foarte mult aceasta industrie, o asemenea masura o putem accepta in anumite conditii”, a spus Godinac, citat de Mediafax.
Printre conditii a enumerat: sa se asigure aceleasi facilitati ca in tarile din Uniunea Europeana, TVA-ul sa fie intre 0% si 5%, sa fie subventii directe pentru mass-media, sa dam posibilitatea inspectiei muncii si Comisiei paritare la nivel de ramura sa poata controla in fiecare institutie mass-media daca acele contracte de drepturi de autor sunt folosite in mod abuziv sau nu.
„Fara aceste conditii, o astfel de masura, prin introducerea unor CAS-uri, ar afecta si ar crea mari dezechilibre in industria mass-media”, a spus Godinac.
Mihai Seitan, ministrul Muncii, a precizat ca plata obligatorie a CAS pentru drepturile de autor si conventiile civile nu se va aplica in 2010, ci posibil de la 1 ianuarie 2011 si ii va afecta pe angajatii care nu au carte de munca.
„Am obtinut o asigurare foarte importanta, si anume ca, plecand de la ideea ca toti cei care beneficiaza de pensie trebuie sa si contribuie, aplicarea se va face numai pentru cei care nu au niciun fel de contract de munca individual, in nicio institutie. Numai pentru acestia, pentru cei care castiga din contracte de colaborare sau din drepturi de autor, care e unica sursa de venit, numai acestora li se va aplica, in viitor, aceasta prevedere”, a explicat Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903.
MediaSind, Patronatul Presei din Romania – Romedia, Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune si UGIR-1903 au discutat cu ministrul Muncii Mihai Seitan, marti, despre intentia Executivului de a elimina exceptia de la plata CAS pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor.
Reprezentantii celor patru organizatii sindicale au precizat ca numarul persoanelor care beneficiaza, in prezent, de contracte de colaborare sau conventii civile este de circa 550.000, conform Ministerului Muncii, din care 80.000 sunt contracte pe drepturi de autor.