Suma exacta a imprumutului va fi determinata abia in luna septembrie, dupa rezultatul unor examene de audit in sectorul bancar spaniol afectat de credite imobiliare neperformante.
„Am oficializat ceea ce am discutat la ultimele doua reuniuni ale Eurogrupului. Am aprobat in mod oficial memorandumul care stabileste conditiile potrivit carora Spania poate imprumuta bani pentru recapitalizarea bancilor sale. Banii nu vor fi eliberati imediat pentru ca in prezent se deruleaza analizele cu privire la necesitatile fiecarei banci’, a declarat ministrul de finante din Luxemburg, Luc Frieden, citat de [url=http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/137322-Eurogrupul-a-aprobat-definitiv-planul-de-sprijinire-a-bancilor-spaniole.html]Agerpres[/url].
Potrivit memorandumului, 14 grupuri bancare spaniole (aproximativ 90% din sistemul bancar) vor fi supuse unor teste pentru a se stabili nevoile de recapitalizare, teste care ar urma sa se finalizeze pana in a doua jumatate a lunii septembrie.
Potrivit [url=http://www.reuters.com/article/2012/07/20/us-eurogroup-spain-idUSBRE86I1LS20120720]Reuters[/url], cele mai mari trei banci spaniole – Santander, BBVA si Caixabank – nu vor avea nevoie de capital suplimentar chiar si in situatii de stres.
In schimb, problemele imediate sunt limitate la patru banci: Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia si Banco de Valencia, dintre care ultimele trei au fost nationalizate.
Banii pentru recapitalizarea bancilor spaniole vor veni de la Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), un fond in valore de 440 miliarde de euro infiintat in 2010 si care in prezent mai are la dispozitie aproximativ 250 miliarde de euro.
EFSF a fost folosit deja pentru a salva Grecia, Irlanda si Portugalia, Spania fiind a patra economie din zona euro care primeste sprijn de urgenta.
Creditele acordate Madridului de EFSF vor avea o maturitate medie de 12,5 ani si una maxima de 15 ani, iar rata medie a dobanzii va fi cuprinsa intre 3 si 4%.