Acordul privind acest mecanism in valoare de maxim 440 miliarde euro, prin care vor fi acordate imprumuturi garantate de statele din zona euro, trebuie confirmat de ministrii de Finante din regiune care se vor reuni la Luxemburg la inceputul saptamanii viitoare.
Sefii de stat si de guvern din cele 16 state membre ale zonei euro au incheiat, pe 9 mai, un acord privind un plan de sustinere a monedei unice, in valoare de 750 miliarde euro.
Statele din zona euro vor contribui cu un total de 500 miliarde euro, iar FMI cu alte 250 miliarde euro. Fondurile alocate de partea europeana constau in garantii de 440 miliarde euro de la statele din zona euro si un instrument european de credit de 60 miliarde euro, conform Mediafax.
„Avem deja un acord, toate detaliile tehnice convenite trebuie aprobate de ministri”, a spus una din surse.
Ideea crearii acestui mecanism, care va functia in conformitate cu legislatia Luxemburgului, a aparut in luna mai, ca modalitate de sustinere a statelor din zona euro care nu pot obtine finantare pe piata, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei.
Spre deosebire de Grecia, fondurile vor fi obtinute de pe piata prin acest mecanism, in schimbul garantiilor emise de toate cele 16 tari care folosesc moneda unica.
In cazul Greciei, fiecare din statele zonei euro trebuie sa obtina individual fondurile necesare imprumuturilor bilaterale destinate statului elen.
Potrivit surselor, ministrii de Finante vor ca fondurile obtinute prin mecanismul de sprijin sa obtina rating AAA din partea agentiilor de evaluare financiara, dar este posibil ca acest calificativ sa fie mai scazut.
Avand in vedere ca beneficiaza de sprijinul tututor statelor din zona euro, vehiculul de sprijin financiar va avea capacitatea sa obtina imprumuturi mai ieftine decat ar putea un stat cu probleme de finantare.
Mecanismul va fi reprezentat pe piata de Banca Europeana de Investitii.
Statele vor benefica de acest tip de sprijin in schimbul unor conditii asemanatoare de cele impuse de FMI Greciei, a aratat o alta sursa.