Foarte putini jucatori din mediul de afaceri au incredere ca lucrurile se vor indrepta prea curand. In prezent, oamenii de afaceri sunt mai pesimisti decat oricand in intervalul de dupa inceputul anului 2009, relateaza [url=http://www.ziare.com/economie/recesiune/zona-euro-se-adanceste-in-recesiune-care-este-solutia-1203440]Ziare.com[/url]
Atat productia, cat si comenzile sunt in declin masiv, o tendinta care se anunta a fi de durata, in 2013.
De asemenea, potrivit economistilor intervievati de Reuters, Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea hotari reducerea ratei dobanzii de politica monetara la un nou nivel minim, de 0,5 la suta, de la 0,75% in prezent.
Totusi, potrivit unor economisti de la Universitatea Columbia, solutia pentru schimbarea tendintei de crestere economica extrem de scazuta sau stagnare ar fi tocmai rate ale dobanzii mai mari, relateaza Bloomberg.
Desi pare un paradox, „remediul” poate fi aplicat, daca motivul deprecierii economice este un soc al increderii, pe care creditele mai ieftine nu reusesc sa-l inverseze.
Astfel, ratele dobanzii de politica monetara din ce in ce mai scazute nu ajuta, consumatorii asteptand, pur si simplu, vremuri mai bune.
Daca ratele scazute nu motiveaza clientii, raspunsul trebuie sa fie exact opusul: o crestere a ratelor. „Avand efecte in salariile reale, perspectiva cresterii inflatiei stimuleaza angajarile, ridicand economia”, a explicat Stephanie Schmitt-Grohe si Martin Uribe, realizatorii studiului.
Potrivit acestora, reducerea increderii consumatorilor finali si a companiilor este de vina pentru a scaderea economica, iar, dupa cum se vede in SUA si Japonia, o rata a dobazii zero nu ajuta la nimic.