Yi Cui, profesor asistent in cadrul Departamentului de Inginerie si Stiinta Materialelor din Universitatea Stanford a folosit intr-o baterie nanofire din siliciu pe post de anod (partea bateriei notata cu +) in locul grafitului uzual, astfel incat cantitatea de litiu pe care anodul poate sa o retina creste de zece ori.
„Lucram la evaluarea si punerea in practica cat mai repede a acestei solutii”, a declarat Cui pentru presa internationala.
Cui a depus documentatia necesara pentru a primi certificatul de inventie, evaluand posibilitatea formarii unei companii care sa ofere licente pentru producatorii de baterii, conform Yahoo News.
Bateriile, care vor putea functiona doua zile, ar urma sa ajunga pe piata „in cativa ani”, conform lui Cui.
Pretul acestor baterii nu a fost inca stabilit.
„Descoperirea face parte din directia urmata de cercetare in Statele Unite, investitii masive in nanotehnologie. Dimensiunile acestor materiale sunt de ordinul nanometrilor, ca urmare a acestui lucru si proprietatile lor se schimba, gasindu-se astfel aplicatii noi pentru ele”, a declarat Ecaterina Andronescu, rector al Politehnicii din Bucuresti, pentru DailyBusiness.
„Suprafata anodului s-a schimbat din cauza folosirii noilor materiale, astfel crescand durata de viata a bateriei”, a explicat Andronescu.