62% dintre utilizatorii de PC-uri din Romania reconosc ca au utilizat software piratat. Unii utilizatori au recunoscut ca pirateaza software mereu sau in cele mai multe dintre cazuri, iar altii ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rata a pirateriei software de 63% anul trecut in Romania, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat [b]s-a ridicat la 207 milioane dolari[/b]”, se arata in comunicatul transmis de Business Software Alliance (BSA).
Conform unui sondaj realizat in Romania, 38% dintre utilizatori admit ca folosesc software piratat „intotdeauna”, „aproape intotdeauna” sau „ocazional”, iar 24% declara ca folosesc „rar” programe software fara licenta.
De asemenea, rezultatele studiului arata ca majoritatea utilizatorilor de software piratat din Romania sunt barbati cu varste cuprinse intre 18 si 34 ani.
„In a doua jumatate a anului 2011, [b]BSA a derulat, impreuna cu Politia Romana[/b], o campanie de informare si prevenire a pirateriei software. Rezultatele se observa: chiar si intr-o economie afectata de criza economica, pirateria software in Romania si-a continuat trendul descendent. Acest lucru este cu atat mai mult de apreciat cu cat la nivel mondial, precum si in state ca Ungaria sau Portugalia, rata pirateriei a ramas la fel, iar in tari precum Spania sau Grecia a crescut”, a declarat Magda Popescu, avocat BSA.
Studiul IDC calculeaza rata pirateriei tinand cont de instalarile noi de software din 2011, cate dintre acestea au fost legale si cate au constat in instalari de software pirat.
„Nu se ia insa in consideratie legalizarea software-ului instalat in anii anteriori, daca aceasta legalizare a constat exclusiv in achizitionarea de licente, nu si in instalarea programelor originale”, se spune in comunicat.
La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arata ca rata pirateriei software in tarile in curs de dezvoltare este mult mai mare decat cea din tarile dezvoltate [b]- 68% fata de 24% (media)[/b] – iar valoarea comerciala a software-ului piratat din pietele emergente reprezinta o buna parte din valoarea comerciala a software-ului piratat la nivel global.
„Asa se explica dinamica din spatele ratei pirateriei software la nivel mondial, care a ajuns la 42% in 2011, in timp ce valoarea comerciala a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde de dolari”, se mai spune in comunicat.
Cel de-al noualea studiu global BSA privind pirateria software din 2011 a fost realizat in parteneriat cu IDC si Ipsos Public Affairs.
Metodologia utilizata pentru acest studiu include colectarea a 182 de surse de informatie si evaluarea tendintelor in ce priveste PC-urile si software-ul din 116 piete.
Studiul din acest an a inclus si chestionarea a 15.000 de utilizatori din 33 de tari (inclusiv Romania), care reprezinta impreuna 82% din piata globala de PC-uri.
BSA este o organizatie non-profit creata in scopul promovarii intereselor industriei de software si a partenerilor din industria de hardware.