Miza partidei o constituie pachetul de 46% din actiunile Romtelecom, detinut de stat. Guvernul vrea sa vanda actiunile si spera sa obtina, potrivit ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, in jur de 1 miliard de euro.
Grecii de la OTE, actionarul majoritar al Romtelecom (54% din actiuni), nu par a fi dispusi sa plateasca atat, motiv pentru care amana discutiile cu autoritatile romane, in speranta ca vor obtine un pret mai bun.
Valerian Vreme a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca OTE a cerut un nou ragaz de 45 de zile, pentru a lua o decizie legata de achizitia actiunilor Romtelecom. Ar fi al doilea dupa cel oferit in luna noiembrie.
Oficialul a evitat sa spuna daca grecii vor beneficia de un nou ragaz. A precizat doar ca statul isi mentine decizia de a vinde actiunile la bursa, daca OTE nu le vrea.
„Au venit deja la noi mai multe banci de investitii, respectiv Goldman Sachs si Rothschild, iar de curand Citibank si-a exprimat interesul pentru a asigura consultanta in listarea Romtelecom”, a declarat Vreme.
[img=1347][/img]
Nu se stie, pentru moment, in ce conditii s-ar putea derula oferta publica si nici pe ce piata – la Bucuresti sau Sibiu.
[quote=Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor]Daca oferta OTE va fi mai mica de 1 mld. euro, sunt putine sanse ca tranzactia sa aiba loc, si atunci vom merge pe bursa[/quote]
Ministrul Comunicatiilor pare sigur insa ca grecii vor plati pana la urma. Motivul? Daca statul ar vinde actiunile la bursa, OTE s-ar putea trezi cu o serie de actionari nedoriti care i-ar afecta strategia de dezvoltare a afacerilor din Romania.
Si asta in conditiile in care grecii vizeaza consolidarea afacerilor din Romania, derulate, in prezent, pe trei canale – Romtelecom, Cosmote si Germanos. „Cosmote ar urma sa fuzioneze cu Romtelecom„, a afirmat, recent, ministrul Vreme, informatie neconfirmata insa de OTE.
De ce vrea statul sa scape de actiunile Romtelecom, in conditiile in care compania este numarul unu pe telefonie fixa si numarul doi pe internet fix si piata TV din Romania?
In principal, din cauza „foamei de bani”. Autoritatile si-au propus, in acest an, sa coboare deficitul bugetar la 4,4% din produsul intern brut si la 3% in 2012. Cum previziunile privind incasarile din taxe si impozite nu se anunta prea optimiste, singura sansa a Guvernului de a face rost de bani pentru a-si atinge tinta este sa privatizeze pe banda rulanta.
Romtelecom, CFR Marfa, Tarom, Transgaz sunt doar cateva dintre companiile de pe urma carora statul spera sa adune minim 5 miliarde de euro in urmatorii 2 ani.
Privatizarea este, de altfel, cuvantul de ordine in noul acord de tip preventiv cu FMI si Comisia Europeana care intra in vigoare pe 31 martie. Oficialii de la Washington si Bruxelles au conditionat linia de finantare de aproximativ 5 miliarde euro, printre altele, de restructurarea si privatizarea companiilor de stat.
De ce ezita OTE sa preia actiunile Romtelecom?
Dincolo de asteptarile autoritatilor, interesante de vazut sunt motivele pentru care grecii ezita sa cumpere pachetul detinut de stat la Romtelecom.
Potrivit specialistilor, in primul rand grecii nu sunt convinsi ca actiunile valoareaza banii pe care statul ii cere. Au comandat un audit si incearca sa demonstreze Guvernului ca pretul tranzactiei ar fi mult mai mic decat miliardul de euro vehiculat de ministrul Vreme. De altfel, oficialul roman a evitat sa spuna cum a ajuns la acest pret.
[img=1348][/img]
Potrivit datelor financiare, Romtelecom a incheiat anul trecut cu un profit EBITDA de 154,7 milioane euro, in scadere cu 38,7% fata de nivelul din 2009, din cauza conditiilor de piata dificile si scaderilor pe telefonie fixa. Veniturile companiei au coborat in 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro. In aceste conditii, grecii considera ca e putin probabil ca Romtelecom sa valoreze 2 miliarde de euro.
In al doilea rand, OTE are, in continuare, probleme de finantare. Chiar daca a reusit sa faca rost de 900 milioane de euro de la un consortiu de 16 banci, grupul elen are de refinantat datorii scadente de 1,5 mld. euro. Grecii spera ca Deutsche Telekom, care detine in prezent 30% din actiunile grupului, sa vina cu o infuzie de capital.
In al treilea rand, OTE nu pare sa vada cu optimism viitorul telefoniei fixe, asa ca incearca sa marjeze pe celealte divizii – telefonia mobila (Cosmote) si televiziunea. Romtelecom a preluat, recent, platformele Boom TV si AKTA TV.
Romtelecom inregistra, la sfarsitului anului trecut, 4,7 milioane de clienti. In timp ce pe segmentul de telefonie fixa, numarul liniilor s-a redus cu 5,8%, la 2,6 milioane, pe Internet, numarul abonamentelor a crescut cu 23%, la peste 1 milion de unitati, iar pe segmentul servicii TV cu 15,7%, tot la 1 milion.
Oficialii Deutsche Telekom si-au anuntat, de altfel, ingrijorarile legate de rentabilitatea investitiei la Romtelecom, avand in vedere preturile mici si competitia dura de pe piata din Romania. Coincidenta sau nu, Guido Kerkhoff, managerul Deutsche Telekom pe pietele din Europa Centrala si de Est, si-a anuntat demisia pe fondul discutiilor dintre greci si nemti privind afacerile din Romania.
Grupul OTE a evitat, pana acum, sa comenteze pe seama pretentiilor statului roman. A anuntat doar ca va lua cea mai buna decizie in interesul actionarilor.
Pe fondul lipsei de claritate a intentiilor privind Romtelecom, agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit perspectiva de rating a grupului telecom elen OTE, prezent in Romania, de la stabila la negativa.