Incasarile pentru ultimul trimestru vor fi in jurul sumei de 1,04 mld. euro, comparat cu cifra inaintata de analisti de 1,31 mld euro, si mult mai mica decat suma inaintata de oficiali ai AMD in martie – de 1,36 mld. euro. Datele oficiale vor fi disponibile peste 10 zile, la incheierea trimestrului financiar.
Ca urmare a acestei scaderi, AMD a anuntat prin intermediul directorului executiv Hector Ruiz ca va reduce cheltuielile de la 2,1 mld. euro la 1,7 mld euro. Vor fi pastrate doar posturile importante din companie, iar angajarile vor fi practic inexistente, a scris cotidianul Ars Technica.
„Prin aceasta miscare, AMD nu face decat sa traga de timp, in asteptarea unei idei ce le va permite sa iasa din caderea in care se afla de ceva timp”, a spus analistul Hans Mossemann, de la Nollenberger Capital Partners.
In octombrie 2006, AMD a imprumutat de la banca Morgan Stanley 2,5 mld. dolari, suma cu care a cumparat compania ATI, axata pe tehnologie grafica. Suma va trebui restituita, ceea ce ar putea determina AMD sa se concentreze pe cresterea profitului si acumularea de capital, considera analisti din piata.
Oficiali ai companiei au spus ca o posibilitate de a restitui imprumutul este emiterea de noi actiuni catre vanzare, de la 750 mil. la 1,5 mld. In cazul in care actualii actionari vor fi de acord cu aceasta miscare, 50% din actiunile ce se vor vinde vor lua calea Morgan Stanley.
Competitia din partea producatorului de Intel Corp. a crescut fata de anul 2006, prin introducerea pe piata a unor procesoare pe care AMD nu le va avea decat la vara. Astfel, vanzarile, dar si preturile practicate de AMD au scazut. Acestia spera sa recupereze timpul si banii pierduti odata cu lansarea pe piata a procesorului quad-core Barcelona, un procesor ce a aratat intr-un test al AMD o performanta cu 46% mai mare decat similarul scos pe piata de Intel.