Decizia a venit in urma publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii Guvernului nr. 833/2010 pentru modificarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, act normativ care schimba cadrul juridic aplicabil procedurii de acordare a licentelor in vederea operarii celor doua multiplexe de televiziune digitala terestra.
„ANCOM nu a fost consultata la elaborarea actului normativ susmentionat”, se arata in comunicatul institutiei.
Ca urmare a unei Hotarari anterioare a guvernului, din luna iunie 2010, ANCOM derula o licitatie internationala pentru acordarea licentelor pentru primele 2 multiplexe de televiziune digitala terestra la care s-au aratat interesate sa participe 7 companii din Romania si din strainatate.
ANCOM precizeaza ca prin intermediul celor 2 multiplexe scoase la licitatie se asigura o perioada rezonabila de simulcast, punerea in functiune a acestora neinsemnand oprirea semnalului analogic si nedepinzand de oprirea semnalului analogic.
„ANCOM a transmis in cursul zilei de astazi scrisori de informare catre cei sapte cumparatori ai caietelor de sarcini cu privire la necesitatea anularii licitatiilor, anuntandu-i totodata ca Autoritatea va returna sumele achitate pentru achizitionarea caietelor de sarcini”, se mai arata in comunicat.
In continuare, ANCOM asteapta emiterea in 45 de zile a noii hotarari a guvernului care va stabili calendarul tranzitiei la televiziunea digitala, precum si emiterea celorlalte acte normative care vor stabili noua procedura de licitatie, modul in care vor fi acordate licentele si taxa de licenta.
„Odata cu aceasta amanare, Romania pierde startul catre dezvoltarea unor noi servicii de comunicatii mobile de banda larga si a investitiilor in acest domeniu, dividendul digital fiind un factor cheie pentru incurajarea cresterii economice”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Odata cu tranzitia la televiziunea digitala terestra se elibereaza o portiune importanta de spectru – dividendul digital – prin intermediul caruia utilizatorii vor putea avea acces la servicii broadband wireless mai bune si mai ieftine, dar si la o paleta mai larga de servicii wireless inovative.
Amanarea tranzitiei la televiziunea digitala terestra si, implicit a eliberarii spectrului, duce la intarzierea lansarii unor servicii de banda larga in Romania si poate crea premisele maririi decalajului intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile de acces la internet in banda larga.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.