Astfel, ANCOM a supus consultarii publice decizia privind scaderea tarifelor.
Proiectul prevede scaderea tarifelor maxime care pot fi percepute la un nivel maxim de sapte euro pentru fiecare numar portat din categoria numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice, altele decat cele pentru servicii de telefonie mobila, comparativ cu 13 euro, cat este valoarea maxima in prezent.
De asemenea, proiectul propune stabilirea unui nivel maxim de cinci euro, fata de 11 euro in prezent, pentru fiecare numar portat, in cazul portabilitatii numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobila.
Propunerea de revizuire a tarifelor se bazeaza pe o analiza a autoritatii, care a comparat tarifele pentru portarea numerelor practicate in alte state europene.
Costurile cu portarea unui numar de telefon sunt suportate de furnizorul acceptor, de la care furnizorul donor isi poate recupera costurile pentru activitatile tehnice, operationale si administrative efectuate pentru fiecare numar portat in parte.
Portabilitatea, facilitatea prin care utilizatorii de servicii de telefonie isi pot pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul, a fost introdusa in Romania pe 21 octombrie 2008, iar pe parcursul primelor 14 luni de la lansarea acestui serviciu au fost portate peste 200.000 de numere de telefon.
Pana in prezent operatorii acceptori au suportat integral costurile de portare si nu au perceput niciun tarif utilizatorilor finali pentru acest serviciu.